Банкеръ Daily

Пари и пазари

Политиката и икономиката объркаха плановете на инвеститорите

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Движенията в котировките на основните облигационни емисии в глобален мащаб през  последните седмици все повече добиват вид  на водна пързалка без зона за спиране. Комбинацията от политически събития и икономически данни изглежда изключително позитивна за инвеститорите в основните държавни ценни книжа (ДЦК), които продължават да минават през  рекордни поскъпвания на  инструментите с фиксирана доходност.

Двигател на новините си  остава президентът на САЩ Доналд Тръмп. След като разпали търговската война с Китай и предизвика  първоначалното понижение на дълговите книжа,  през изминалата седмица той започна  такава и с Индия, както и с Мексико, въпреки че  пактът  НАФТА бе предоговорен в  края на миналата година. Като прибавим към всичко това и намеците за възможна реална война с Иран. И  при това положение пазарните участници се фокусират само върху държавните дългове като убежища от риска през последните търговски седмици. Очакванията на паричните пазари са за едно лихвено понижение от Фед до края на тази година ( септември вече изглежда възможното време да стане това), както и за още цели три такива през следващата година. Единственото, което удържа  поне засега  спадовете на доходността по трежъритата, изглеждат американските икономически данни, които, с изключение на тези за инфлацията, изглеждат  стабилни. Десетгодишните трежърита приключиха седмицата при спад на доходностите от 1.7 базисни точки -  до 2.108 процента.

В Европа проблемите изглеждат още по-сериозни. Въпреки, че  политическа буря бе избегната след евроизборите, икономическата ситуация в еврозоната изглежда далеч по-сложна от тази в САЩ, а водещите индикатори подсказват подготовка за забавяне на икономическата активност. Европейската централна банка пък изглежда да не разполага със  сериозен инструментариум за реакция при такава ситуация, което усложнява още повече ситуацията във валутния съюз. На този фон дълговете на страните от ядрото на еврозоната изглеждат много ривлекателни за инвеститорите, които откараха немските бундове до нови рекорди. Десетгодишните германски ДЦК се търгуваха при доходност до падежа от минус 0.232% и седмично понижение от 2.8 базисни точки - пореден рекорд в низините. Френските ДЦК със сходен матуритет достигнаха нива на доход от 0.142% при спад от цели 6.5 базисни точки през седмицата.

При тези спадове на доходността в ядрото на еврозоната, книжата от периферията стават все по-предпочитани за инвеститорите, търсещи доходност. През изминалата седмица японските пенсионни фондове активно се насочиха към Испания и Италия, въпреки поредната доза политически проблеми на втората страна, свързани с откриването на нова санкционна процедура от Европейската комисия заради бюджетния дефицит и равнището на държавния дълг. Италианските десетгодишни книжа видяха понижение от цели 21.3 базисни точки през седмицата, приключвайки я на нива от 2.454 на сто. Испанските книжа с падеж през 2029 г. пък се търгуваха при доход от 0.606% и седмичен спад от 16.7 базисни точки.

Във Великобритания основните новини идваха от визитата на президента Тръмп, който пък се фокусира върху битката за лидерство в Консервативната партия, намеса в преговорите по Брексит и серия от обиди към кмета на Лондон - Садик Хан. Джилтовете пък се движеха в унисон с глобалния тренд, като в десетгодишния матурите се понижиха с 3.3 базисни точки до 0.852 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във