Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Политическите рискове покачиха търсенето

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Седмицата на международните пазари на държавни дългове бе обусловена от две ключови събития - парламентарните избори във Великобритания и срещата на борда на Европейската центална банка (ЕЦБ). Позиционирането на пазарните участници бе в обичайните граници предвид на волатилността преди случването на тези събития - държавните дългове бяха търсена инвестиция с оглед на възможните негативни изходи.

Сериозно влияние върху доходностите на основните европейски държавни ценни книжа (ДЦК) оказаха слухове за промяна в инфлационните очаквания на ЕЦБ за отстъпление от текущите нива. Това бе само слух, но еврото отбеляза сериозно поевтиняване спрямо долара, а анализаторите пренастроиха очакванията си за по-сериозна промяна в изявленията на борда чак на предстоящата през септември среща. Това в комбинация с общата несигурност, дължаща се както на събитията в Близкия изток, така и от случващото се във Великобритания, доведе до повишаване на интереса към ДЦК на страните от ядрото на еврозоната. Търсените от инвеститорите доходности по немските десетгодишни бундове отбелязаха седмичен спад от 4.3 базисни точки - до 0.26%, докато тези по френските ДЦК със сходен срок до падежа отстъпиха с 4.7 базисни точки до 0.685 процента.

Общото повишение на несигурността този път оказа негативно влияние върху държавните ценни книжа на страните от периферията на еврозоната. Политически несигурната Италия отново не бе добро място за пласиране на ресурс в търсене на доходност, като тази по десетгодишните ДЦК достигна 2.274%, покачвайки се с 2.8 базисни точки през седмицата. Положението в Испания този път бе сходно, като при относително ниска волатилност десетгодишните доходности по дълговете на иберийската страна завършиха  седмицата при нива от 1.549 процента.

Великобритания все повече се превръща в център на несигурността. След като политолозите обявиха решението на премиера консерватор - Тереза Мей, за свикване на предсрочни избори като почти гарантирана победа, проучванията ден преди вота ни карат да се запитаме възможно ли е консерваторите да загубят дори сегашното си мнозинство? Всичко това действа като фактор, повишаващ ефективността на джилтовете, като единствено убежище срещу задълбочаване на кризата около БРЕКСИТ. Десетгодишните британски ДЦК през седмицата бяха търсена инвестиция, като доходностите им се понижиха със 7.8 базисни точки.

В САЩ седмицата не бе чак толкова волатилна, а липсата на големи новини и данни доведе до стабилност при трежъритата. Десетгодишните американски ДЦК се търгуваха при търсен доход до падежа от 2.16%, който оформи седмичен спад от 5 базисни точки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във