Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Политически възел задушава пазарите

Петър Драмов

"УниКредит Булбанк" АД

Непредсказуемият Тръмп - новият кошмар на европейския политически елит, пристигна в Европа. И веднага скастри Германия и останалите членки на НАТО, че харчат малко за отбрана. Със сигурност ще покаже жълт картон и за "Северен поток 2", защото интересът на САЩ е техните компании да внасят в Европа втечнен газ.

Тереза Мей засега остава кормчия на английския кораб, който се е запътил незнайно за къде, носен от ветровете на популистите.

НАТО ще го бъде или няма да го бъде? Треска тресе малките страни в Източна Европа, само като си помислят, че светът най-вероятно няма да е същият след насрочената среща на върха на алианса и най-вече след срещата Тръмп - Путин на 16 юли в Хелзинки.

Търговската война, подета от Тръмп, е на ново по-високо ниво и по-скоро се разраства, отколкото да се потушава. Ескалацията на този фронт се отразява крайно негативно върху перспективите за развитието на световната икономика. Стегнатият политически възел задушава пазарите на фона на отличните макроданни. Ето защо през последната седмица водещите световни борсови индекси - китайският Shanghai Comp, японският NIKKEI и германският DAX, все пак успяха да отчетат скромно повишение от порядъка на около 1%, а щатския Down Jones Industrial Average се повиши дори с 2.50 на сто. Въпреки това за последните четири седмици  те все още не могат да намерят категорична посока.

Дилърите на немски държавен дълг предвкусват скорошни по-оптимистични от очакваното новини за повишаването на лихвите в Европа. Това е основната причина за вдигането на доходността на десетгодишните немски книжа с пет базисни точки.

България формално започна процедурата по приемането й в банковия съюз и в е врозоната. Шансовете това да се случи още през 2022-ра са повече от реални. Тази новина нагорещи пазарните страсти и цените на книжата ни се повишиха автоматично с по 50 евроцента в рамките на часове. Доходността им, която е в обратнопропорционална зависимост спрямо цената, се устреми надолу и потъна с по 5 базисни точки. Най-дългосрочната емисия - с падеж 2035-а, вече се търгува при 2.58% годишна доходност.

Според официалните данни българската икономика се развива добре. Брутният вътрешен продукт расте със стабилни темпове, като през последните три години това става средно с 3.7% на годишна база, най-вече заради вътрешното потребление, новите капиталови вложения и положителното търговско салдо. Потреблението е във възход, защото заетостта трайно се увеличава, а успоредно нараства и реалното заплащане на труда. Оборотите растат, печалбите също, а следователно и събраните данъчни приходи в хазната. Изпълнението на бюджета е на свръхизлишък, който към първото полугодие достигна 1.7 млрд. лева. Препълнената хазна дава основание на финансовия министър да не увеличава излишъка прекомерно и да се въздържа от издаването на нови дългови книжа. Не е случайно, че от началото на годината досега на първичен пазар няма пусната в обращение нито една нова държавна дългова облигационна емисия. Което е основната причина цените на циркулиращите в обращение книжа на вторичен пазар да се повишават и доходността им да се понижава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във