Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Политически рискове пришпориха разпродажбите

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Перфектната буря от фактори даде възходящ тласък на основните дългови книжа през изминалата седмица. Данните за по-висока от очакваната инфлация в Германия, комбинирани с ускоряването на икономическия растеж в САЩ и пробива в преговорите за Брексит, доведоха до широки разпродажби на книжа от основните емисии на държавни ценни книжа (ДЦК). Водещият въпрос  е дали това означава  начало на нормализацията.

Новината, която оказа най-голямо влияние върху  пазарите,  бе свързана със сериозния напредък в  преговорите между ЕС и Великобритания. След месеци на пълен застой в сряда неофициално бе обявено, че най-накрая е постигнато известно съгласие  за  размера на сметката за напускането на Обединеното кралство. Въпреки че въпросът с липсата на договореност за границата между Република Ирландия и Северна Ирландия все още не е  окончателно уреден, пазарите приеха това с голяма доза оптимизъм, който се отрази в сериозна промяна на вероятността за повишение на лихвите от Бенк ъф Ингланд през следващата година. Последва и сериозна разпродажба на джилтове, като  доходността на десетгодишните  британски ДЦК отбеляза седмичен ръст от 11.8 базисни точки  - до 1.367 на сто.

В Европа повишението на доходността от книжата бе стимулирано от изненадата, която породи инфлацията в Германия, която към ноември  неочаквано нарасна, достигайки 1.8% на годишна база. Въпреки че политиката на ЕЦБ остава по-скоро подкрепяща, особено за бундовете (с оглед на реинвестициите през 2018 г.), доходността от десетгодишните немски облигации се повиши с 1.9 базисни точки до - 0.378% през седмицата. Споменавайки реинвестициите и изкупуването на държавен дълг, трябва да отбележим, че през следващата година най-вероятно  предлагането ще превишава  търсенето на ДЦК. Най-сериозно застрашена от този ефект - особено през второто полугодие, остава Франция. През последните пет сесии търговията с френски ДЦК бе сравнително спокойна, като доходността от десетгодишните книжа отбеляза ръст от 1.1 базисни точки до 0.704 на сто.

И в  САЩ позитивните новини бяха водещи. Ръстът на БВП за третото тримесечие на годината изненада анализаторите, а в изказването си пред Сената председателят на Фед - Джанет Йелън, го обяви като широкообхватен. Поредните ракетни изпитания на Северна Корея не предизвикаха търсене на сигурни активи, а трежъритата се озоваха в ситуация  на разпродажба, като доходността от десетгодишните книжа достигна 2.389% при 4.6 базисни точки седмичен ръст.

Единствените "зелени" пазари през последните дни бяха тези на дълговете на страните от периферията на еврозоната. Икономическата стабилност и позитивните изненади, идващи основно от Италия, доведоха до повишаване на интереса към по-високата доходност от този регион. Така въпреки нарастващия политически риск доходността, търсена от инвеститорите по десетгодишните италиански ДЦК, отбеляза седмичен спад от 4.7 базисни точки до 1.76 на сто. Тази по испанските книжа със сходен срок до падежа пък се понижи с 2.2 базини точки до 1.457% през изминалата седмица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във