Банкеръ Daily

Пари и пазари

Политически интриги потиснаха инвеститорите

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт.

       

Буреносните геополитически облаци се сгъстяват, но това  прави времето за инвеститорите в държавни дългове изключително приятно. През изминалата седмица станахме свидетели на изостряне на напрежението между САЩ и Иран, след поредните атаки срещу танкери в залива Ормуз - единственият воден път между Персийския залив и открито море. Въпреки опитите за снижаване на напрежението  от страна както на Иран, така и на собственика на атакувания кораб, които отхвърлят весията на САЩ, администрацията на Тръмп изглежда е готова да приложи екстремни мерки за постигане на неясни, поне за момента, цели в региона.

Но крайният резултат е безспорен - изострянето на геополитическата обстановка само наля масло в огъня на глобалната несигурност, която бездруго е силно раздвижена от търговските войни, предприети от  Тръмп и компания  на редица фронтове. Дълговите пазари изглежда се чувстват конфортно при текущите нива на доходност, които за десетгодишните трежърита остават без промяна -  около 2.09 на сто. В същото време анализаторите дават сериозна вероятност за понижение на основните лихви в САЩ с цели 69 базисни точки до края на тази година, а за ръст  на доходностите изглежда не можем да говорим дори и при наличието на силно позитивни икономически данни, като тези за продажбите на дребно за май в САЩ, които надхвърлиха сериозно очакванията.

Вероятност за бъдещи лихвени понижения се появи и при основните лихви в еврозоната, където ЕЦБ не съумя да приложи никакви мерки за нормализация на паричната политика през последните години. Немските бундове продължават да стоят на рекордно ниски нива на доходност от около минус 0.25%,а  през седмицата дори пробваха  нивото от минус 0.30 процента. Френските ДЦК осъществиха  известно корективно движение, което се изразяваше в повишение от 1.2 базисни точки - до 0.095 на сто.

В периферията на еврозоната инвеститорите намират известна  доходност -  опитите на италианския министър на финансите Джовани Триа  да постигне известни намаления на бюджетния дефицит бяха посрещнати позитивно от инвеститорите, които докараха доходността при италианските десетгодишни книжа до нива от 2.307% и седмично понижение от 4.8 базисни точки. Испанските десетгодишни книжа пък се търгуваха при доход до падежа от 0.499% и седмичен спад от 5.1 базисни точки, след като инвеститор изкупи 1 милиард евро номинал от емисията без право на търговия на вторичния  пазар.

Във Великобритания началото на кампанията на Борис Джонсън за лидер на Консервативната партия даде известни надежди на инвеститорите, след като в ролята си на фаворит  той обяви, че няма да се стреми към Брексит без сделка. Доходността по джилтовете остана сравнително стабилна, приключвайки седмицата на нива от 0.849% при ръст от 3.7 базисни точки в десетгодишния матуритет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във