Банкеръ Daily

Пари и пазари

Покупката на имоти на етап "в строеж" е един от характерните пазарни трендове

През 2020 г. може да се очаква спад в цените на жилищните площи във високия и средновисокия гемент в София между 5% и 10% при някои проекти в активно строителство, които не успеят да постигнат планирания обем продажби, преди получаване на Акт 16. В тази връзка, все повече инвеститори ще бъдат склонни да предлагат гъвкави схеми на плащане, за да улеснят реализацията на своите проекти на етап "в строеж". Това е логичен подход с оглед на очакването до средата на годината на пазара на жилища в средно висок и висок сегмент да бъдат добавени около 250 нови жилищни единици. Нарастващото предлагане на новопостроени имоти е възможно да предизвика редуциране на цените на жилища, които се предлагат от частни лица или т.нар. "вторичен пазар".

През изминалата година покупката на жилищен имот беше една от предпочитаните инвестиционни алтернативи. Влагането на капитал в този вид активи е сравнително достъпно и предполага реализиране на добра доходност. За това свидетелства и високият дял в размер на 40% на закупилите жилище с инвестиционна цел през втората половина на миналата година. Това е един от изводите в последния доклад на консултанската компания Colliers за пазара на жилищни площи във висок и средно висок сегмент в София.

Тази тенденция е подкрепена и от предлагането, което през разглеждания период нараства с 8% и достигна 10 600 жилищни единици, като заедно с това трбява да се отбележи и факта, че в активно строителство са още 4000. Поради засиленото търсене, покупката на имоти на етап "в строеж" продължава да бъде един от характерните пазарни трендове. Този тип транзакции заемат дял от 40% от общия обем. Като основни критерии при избора на дадено жилище се очертават: квартала, района, в който са разположени, наличие на зелени площи, детска площадка, места за отдих, функционално вътрешно разпределение, както и има ли паркомясто.

В края на миналата година започна да се наблюдава едно редуциране на цените в някои от проектите, които са завършени преди година, отбелязват анализаторите. Като цяло обаче, предоставянето на допълнителни отстъпки от офертната цена не са честа практика. Средните цени за продажба на жилища във висок и средно висок сегмент в София за апартамент с две спални са между 145 000 и 180 000 евро, а при тези с три спални - варират от 210 000 до 250 000 евро. Офертите показват, че къщите от редови тип се продават за 250 000 - 420 000 евро, докато при самостоятелните цената скача над 450 000 евро.

Средните наеми в разглеждания пазарен сегмент започват от 950 евро и достигат до 1600 евро за апартаменти с две и три спални, а за къщи са над 2000 евро, отбелязват от консултантската компания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във