Банкеръ Daily

Пари и пазари

Подготвени ли са американските фондови борси за евентуален следизборен хаос?

Уолстрийт може да преживее резки колебания на котировките след изборите за президент на САЩ. Има обаче няколко предпазни механизма, които не допускат пазара да излезе извън контрол, информира Ройтерс.

Механизми за сигурност на фючърсния пазар

Ценовите лимити и т. нар. бушони имат за цел да не допуснат твърде силни или твърде бързи промени на пазара в определен момент, посочва Си Ем И груп (CME Group), най-големият в света оператор на фючърсни пазари.

През 2016 г. пазарите залагаха на победа на демократката Хилари Клинтън в президентските избори и реагираха с резки сривове, когато в изборната нощ стана ясно, че президент ще стане републиканският й съперник Доналд Тръмп. Фючърсите от индекса Стандард енд Пуърс 500, които се котират на търговската борса в Чикаго, се сринаха, тъй като инвеститорите се опитваха да пригодят позициите си към развитието на ситуацията. След като обаче спадът достигна 5 процента, контрактите удариха ценовия лимит. Това означава, че цените не могат да падат по-надолу и може да се търгува само при приблизително същата цена или по-висока. Ценовите лимити варират според отделните фючърсни контракти, но принципно представляват максималният ценови диапазон, допустим за определени контракти във всяка отделна търговска сесия.

В момента ценовите лимити при фючърсната търговия с акции в овърнайт сесиите на борсите на Си Ем И са определени на 7 процента нагоре или надолу спрямо 5 процента по-рано.

"Бушоните" са вид ценови лимити, но доста по-динамични.

При американската фючърсна търговия с акции, ако даден контракт измени цената си с 3,5 процента нагоре или надолу за период от 60 минути в овърнайт сесия, търговията спира за две минути, за да даде възможност на пазарните играчи да анулират, изменят поръчките си или да направят нови преди възобновяването й.

След като търговията бъде възобновена, следващият "бушон" може да се задейства, ако за час бъде достигнат ценови лимит от 7 процента.

Механизми за сигурност на фондовия пазар

Комисията за ценните книжа и фондовите борси (КЦКФБ) на САЩ възложи да бъдат разработени "бушони" за целия пазар, за да се предотврати повторение на пазарния срив от 19 октомври 1987 година, когато промишленият индекс Дау Джоунс се срива с 22,6 процента. Насоките, действащи в момента, предвиждат спиране на търговията с всички акции на целия пазар, ако индексът Стандард енд Пуърс 500 загуби повече от 7 процента до 15:25 часа нюйюркско време.

Друг "бушон" се задейства, ако индексът спадне с 13 процента преди 15:25 часа, а търговията се спира за цялата сесия, ако спадът достигне 20 процента.

"Бушоните" бяха задействани на 9, 12 и 16 март тази година, след като Стандард енд Пуърс 500 загуби 7 процента от нивото си при закриването на предходната сесия, както и на 18 март заради нестабилността, предизвикана от пандемията.

Може ли целият пазар да бъде затворен?

На 29 и 30 октомври 2012 година пазарът бе затворен след супербурята Санди, най-тежката в историята на Ню Йорк от близо 75 години. Нюйюркската фондова борса затвори търговската си зала заради опасните условия в Долен Манхатън. Планираше се търговията да премине в изцяло електронен режим, но голяма част от Уолстрийт все още не бе подготвена за прехода и продължаваше да работи с минимално необходимия персонал. На търговците и регулаторите тази идея не им прилегна и тя бе изоставена. Пазарът е затварял и поради други причини, включително при атаките от 11 септември 2001 година, когато търговията бе възобновена едва на 17 септември, за да се избегне паническо разпродаване на акции.

Доколко подготвени са пазарите сега?

Американските фондови борси редовно тестват системите си, включително за капацитет и нестабилна търговия. Почти цялата търговия с акции в САЩ в момента се извършва електронно, като само Нюйоркската фондова борса поддържа търговската си зала отворена за някои търговци. Залата обаче беше затворена за два месеца в ранните етапи на пандемията и търговията премина в изцяло електронен режим без засечки.

КЦКФБ освен това въведе през 2014 г. специални правила, които да изискват от борсите по-висока отчетност за подготвеността им за извънредни ситуации, а борсите редовно тестват резервните си съоръжения.

Амepиĸaнcĸият фoндoв пaзap ce пoнижи пpeз пeтъĸ, ĸaтo тexнoлoгичнитe aĸции бяxa нaй-гyбeщи. NАЅDАQ ce пoнижи c 2.5%, cлeдвaн oт Ѕ&Р500, ĸoйтo oтcтъпи c 1.2%, дoĸaтo Dоw Јоnеѕ oтpaзи пoнижeниe c 0.6%.

Facebook logo
Бъдете с нас и във