Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Подемът на паунда нервира търговците

Британският паунд е евтин и изключително изгоден за покупка в момента. Той може да поскъпне до 1.45 щ. долара, след като неизвестността около BREXIT се разсее, прогнозира Merian Global Investors - регистриран в Лондон паричен мениджър, който управлява  активи за 45 млрд. щ. долара. Експерти на фонда се обзалагат, че английската икономика ще се засили след края на хаоса около проточилия се развод с Европейския съюз. Инвестиционният директор Хю Дейвис очаква движение в диапазона  от 1.40 до 1.45 щ. долара за един паунд и гради дълги позиции в британската валута.

На противоположното мнение са компании като "Нордеа банк", чиито анализатори препоръчват да се "скъсява" паундът (да се продава срещу основните конкуренти) с мотив, че оптимизмът около BREXIT е преекспониран.

Паундът се засили към всичките си основни конкуренти от Г-10 през тази година Той е поскъпнал с 4% към зелените пари и миналата седмица достигна върховата  за последните девет месеца стойност от 1.3381 щ. долара.  На практика - въпреки безкрайния политически шум около Острова, той е най-печелившата основна твърда валута в света към американския долар от началото на 2019-а.

Според Криспин Оуди - основател на Odey Asset Мanagement - един от най-изявените привърженици на отделянето на Великобритания от ЕС сред хеджинговите фондове, залозите, че по-мек BREXIT ще тласне нагоре котировките на паунда, могат да се окажат опасни. Рискът е, че мнозинството от инвеститорите  са оптимистично настроени за паричната единица и не са си купили застраховки срещу обратен завой. С други думи, ако се наложи да продават английската валута, няма да има естествени купувачи. Оуди смята, че BREXIT е изморил всички и  те са напълно на тъмно, поради което той няма каквото и да било категорично мнение какво ще се случи по-нататък с английските пари.

И други инвеститори от всички видове и големини също странят  от паунда, доколкото е възможно, разбира се.  Хеджинговите фондове са редуцирали залозите си както за подем, така и за спад на паунда, по данни на щатската Комисия за търговия на фючърси. Валутни стратези на "Барклейз" посочват, че инвеститорите не знаят как да търгуват паунда при сегашните ценови равнища и единственият реален отговор ще дойде след приключването на сделката между Лондон и Брюксел, защото отлагането й вече е вкарано в пазарните котировки. Според някои, използващи компютърни модели за търговия фондове, големината на колебанията на краткосрочните валутни операции с британския паунд и "дрямката" при дългосрочните сделки прави невъзможна търговията на английските пари. Мениджър на хеджингов фонд от Лондон определя средата като "рулетка в казино".

Единственият категоричен факт е, че мощното отрицание след вота за BREXIT през 2016-а вече е изчезнало. И макар че залозите срещу паунда все още са повече, отколкото позициите в негова полза, те са били редуцирани рязко от септември 2018-а насам. Което пък ограничава възможностите за по-нататъшни печалби на валутата. 

 


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във