Банкеръ Daily

Пари и пазари

Подемът на еврото тепърва подгрява

След многократни атаки и отстъпления еврото превзе психологическите 1.20 щ. долара и впоследствие, за по-малко от ден, преодоля 1.21 долара. Това са най-високите стойности на единната европейска валута от 2018-а и те правят съвсем реална "кота 1.25 долара", която се изплъзва на еврото през последните шест години. 

Седмицата, в която зелените пари падаха спираловидно освен към еврото и към другите си основни конкуренти, донесе дългоочакваната реабилитация на "глашатаите" на слаб долар. Зелените пари са загубили около 13% от пазарната си оценка от върховото си ниво през март. Австралийският и канадският долар и южнокорейският вон се докоснаха до най-високите си котировки за последните повече от две години. Швейцарският франк пък е най-силен от 2015-а насам с 8% ръст към долара. Японската йена е добавила 4% към пазарната си оценка спрямо американските пари. 

Експертите по технически анализ коментират, че различни конфигурации на графиките им показват, че единната европейска валута ще пробие всички важни нива на съпротива на щатския си конкурент. Търсенето на евро получава подкрепа и от доверието на гражданите на Европейския съюз в навременния отговор на блока на разпространението на пандемията от коронавируса (безпрецедентните по размер програми от стимули и спасителен пакет, включващ продажбата на общи облигации), които държат зелените пари под натиск.     

Еврото е поскъпнало с 8.5% към щатския долар от началото на годината, което ще е вторият по сила ръст от 2007-а насам след 14-процентния му скок през 2017-а. Европейската централна банка със сигурност няма да е доволна от скъпата валута, която усложнява битката й за по-висока инфлация и вероятно ще пробва вербални интервенции, както направи през септември когато за първи път единната европейска валута стигна до 1.20 щ. долара. Подобна на сегашната конфигурация имаше и след изборите във Франция през 2017-а, чиято кулминация бе пробивът над 1.25 долара в началото на следващата година.  

Еврото приключи седмичната си търговия на цена от 1.2121 щ. долара след като в късния следобед на 3 ноември достигна 1.2175 долара - най-високата цена от април 2018-а. Валутни анализатори пък са учудени, че, за разлика от лятото, ЕЦБ все още не е проявила явно недоволство от скъпата валута. 

Мнозинството валутни експерти не очакваха еврото да стигне до сегашните височини преди края на 2021-а, което хвана инвеститорите неподготвени. По данни на щатската комисия за търговия на фючърси, позициите на търговците на опции са наложили през тази седмица те да купуват евро при всяка нова по-висока котировка. Същевременно, инвеститорите, търгуващи със заемен капитал, които са били с къси еврови позиции, са паднали в клопката на последния подем. 

Като се има предвид бързината на движението, еврото със сигурност ще загуби част от спечеленото, за да насити новия диапазон на търговия. Не трябва да се забравя също, че последните данни от еврозоната показват, че стопанството на общността вероятно ще се свие отново заради повторните "бизнес-ваканции". Което пък може да породи подозрения, че ЕЦБ ще понижи отново лихвите - мярка с определено негативно влияние върху еврото. На последно място, като се имат предвид сравнително ниските колебания на валутата, тя може отново да стане атрактивна за сделки "carry trades", особено при онези, които инвестират във валути на развиващите се пазари - основната причина за срива на еврото през 2018-а и 2019-а.  

Засега възходящото движение на единната европейска валута изглежда силно. И извън благоприятната макроикономическа среда и графиките на техническите анализатори, тя може да поучи подкрепа и от търсенето на мениджърите на глобалните резерви, които със сигурност ще се дистанцират още повече от американския долар през идната година. Валутни анализатори на "Креди Сюис груп" прогнозират 1.25 щ. долара за едно евро до края на 2021-а. "Моргън Стенли" и "Ситигруп" също предвиждат по-нататъшно отслабване на зелените пари. "Голдмън Сакс асет мениджмънт" препоръчва продажба на долари срещу китайски юани и очаква поскъпването на еврото и на йената към американската валута да продължи.   

Facebook logo
Бъдете с нас и във