Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Подемът на еврото - благословия за Берн

 Еврото е до голяма степен антипод на швейцарския си "братовчед", което предполага, че сме на прага на генерален обрат в рисковите нагласи на пазарните играчи. В края на май единната европейска валута се изкачи до най-високата си цена към франка от февруари насам, под влияние на ентусиазма от предложения план за подялба на дълга и от пакета  за фискална подкрепа на Европейския съюз. Подемът на еврото продължи и през тази седмица, и на 3 юни достигна 1.08 франка - далеч над най-мрачните прогнози за паритет между двете парични единици. Което е огромно облекчение за швейцарските централни банкери, които бяха принудени  периодично да правят  интервенции, за да ограничават ръста на националните пари. 

Наблюдаваното през последните няколко дни поскъпване на еврото е забележима промяна в посоката на движение на валутната двойка, която упорито вървеше надолу под натиска на страховете на инвеститорите от пандемията и от огромното дългово бреме и икономическите проблеми на Италия. Като се има предвид, че някои анализатори определят еврото като посланик на глобалния растеж, предприетите мерки за стопанско стимулиране в световен план могат да помогнат на каузата му. 

Очакванията за икономическо възстановяване укрепнаха след като най-мощните централни банки на планетата призоваха в хор за повече фискални мероприятия. В Япония шефът на централната банка и финансовият министър излязоха с рядко срещащо се съвместно изявление, което трябваше да успокои инвеститорите, че лихвите няма да растат, а мерките за стимулиране на икономиката достигнаха 1.1 трлн. щ. долара. Федералният резерв също призова за повече фискална подкрепа, а щатската администрация увери, че уточнява подробностите по нея. Подобен беше тонът и на колегите им от Южна Корея до Австралия. В светлината на тези новини и в очакване на растеж и инфлация, блясъкът на спасителните активи, сред които е и швейцарския франк, започна да помръква.

Валутният стратег на "Бенк ъф Ню Йорк" - Джон Вилис - смята, че единната европейска валута има още възходящ потенциал, защото инвеститорите са забавили тегленето на средства от него и са започнали да градят дълги позиции. Анализатори на "Канейдиън импириъл бенк ъф комерс" пък препоръчват търговски стратегии в опции, залагащи на печалба от бързо поевтиняване на франка.  

Щатският долар също тръгна надолу, при това доста по-решително, отколкото при предишните си опити за поевтиняване, като търговско претегленият му индекс спрямо други основни валути падна до най-ниската си стойност от 12 март, а котировките към еврото надхвърлиха 1.12 долара.

Валутни стратези на водещи банки, между които "Голдмън Сакс", "Джей Пи Моргън", "Дойче банк" и "Ситигруп" се обърнаха срещу зелените пари още след като първата вълна на оптимизъм, че пандемията утихва, понижи доларовите котировки спрямо конкурентите му. Банкерите са единодушни, че продължилият повече от две години възход на американската валута най-накрая е приключил.

Всъщност, такива бяха твърденията им и през март, но тогава доларът остана упорито силен, въпреки че Федералният резерв оряза основните лихви почти до нула и наводни пазарите със зелени пари чрез валутни суапови линии. Анализаторите обаче посочват, че този път нещата са различни. Силни икономики, включително и китайската, вече имат нищожен брой заразени от коронавируса и премахват карантината. Френско-германското предложение за фонд за възстановяване на Европейския съюз пък потуши тревогите за бъдещето на общността и подкрепи еврото. Което окуражава банкерите да съветват клиентите си да започнат да "скъсяват" долара в инвестиционните си портфейли.

Анализатори на "Джей Пи Моргън" отбелязаха през седмицата, че просветляващата перспектива пред глобалния растеж е "основният двигател" за доларовите продажби. А валутни експерти на "БНП Париба" твърдят, че инвеститорите все още държат големи количества  в американски долари - факт, който вещае "доста драматично движение надолу". Стратегът на "Ситигруп" Калвин Це посочва, че доларът е на прага на дълъг период на слабост. "Ако глобалната икономика наистина е достигнала дъното и започне да се възстановява отново, ако щатските лихвени проценти останат нулеви и потенциалният растеж на САЩ е по-слаб, отколкото на развиващите се пазари, щатският долар ще попадне в мечи пазар, който може да продължи от пет до десет години", мотивира се Це. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във