Банкеръ Daily

Пари и пазари

Почетният генерален консул на Швеция в София ще покрива цялата територия на България

Зоя Паунова е почетен консул на Кралство Швеция от юни 2017 година.

От 1 април се прекратяват функциите на почетния консул на Швеция Константин Дараданов и се закрива ръководеното от него консулство във Варна. Министерският съвет вече даде своето съгласие това да стане след изтичането на неговия мандат  и въз основа на получено уведомление от шведката страна.

По искане на Швеция след тази дата консулския окръг на почетния генерален консул на Швеция в София Зоя Паунова и на ръководеното от нея консулство ще покрива цялата територия на България. Зоя Паунова, която е изпълнителен директор на "Астра Зенека България", е почетен консул на Кралство Швеция от юни 2017 година. Тя се ползва с голямо доверие от шведската страна в желанието си за поддържане на активен двустранен диалог и задълбочаване на търговско-икономическите отношения между двете страни.

Припомняме, че Швеция закри посолството си в София през септември 2010 г. с мотива, че редовните контакти с България в рамките на ЕС правело излишно да се поддържа дипломатически персонал тук. През януари 2011-а Министерският съвет даде съгласието си за откриване на почетно генерално консулство на Швеция в София. Консулският му окръг обхваща ше територията на областите Видин, Монтана, Враца, София, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Плевен, Ловеч, Габрово, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Смолян, Кърджали и Хасково. 

Съществуващото тогава почетно консулство във Варна отговаряше за областите Бургас, Добрич, Шумен и Варна, а от януари 2011-а консулският му окръг се разшири с областите Русе, Велико Търново, Силистра, Разград, Търговище, Сливен и Ямбол.
По този начин двете консулства можеха да покрият изцяло територията на страната и да поемат някои от предишните функции на посолството.

През последните години стокообменът между България и Швеция леко расте, но едва през 2016 и 2017-а успяхме да постигнем положително търговско салдо. За деветте месеца на миналата година двете страни са си обменили продукция за 342.9 млн. евро. Структурата на стокообмена с Швеция е разнообразна. В износа на България преобладават електрическа апаратура, семена от слънчоглед, продукти на обработвателната, мебелната, електротехническата и шивашката промишленост, а във вноса основни стоки са: апарати за телефония и видеокомуникация, включително и части за тях, транспортна техника, хартии, земеделски машини и други стоки.

През 2009 г. беше учредена Българо-скандинавска търговска камара, която обединява български и скандинавски компании от различни отрасли на икономиката. Сред основателите на камарата са водещи шведски компании от различни сектори на търговията и промишлеността, които развиват дейност в България, между които: "Астра Зенека" (Astra Zeneca), "Атлас Копко" (Atlas Copco), "Алфа Лавал" (Аlfa Laval), "Ей БиБи" (ABB), "Ериксон телекомюникейшънс" (Ericsson Telecommunication), "СААБ" (Saab) и "Волво тръкс" (Volvo Trucks), "Ес Ка ЕФ" (SKF), "Таймлайн" (Time Line). Създаването на камарата допринася за разширяване на възможностите за икономическо сътрудничество и мрежата от контакти между двете страни, разработването на нови пазарни и инвестиционни ниши. Предмет на дейността и в голяма степен е съдействието за навлизането на шведските малки и средни предприятия в България.

Водещи шведски фирми са инвестирали в България: SKF JCS - производство на лагери , шведско-швейцарската ABB - електротехника, IKEA - световноизвестната марка за мебели и домашно обзавеждане, H&M - веригата за облекло и още много други.

Шведските компании оценяват условията за бизнес и инвестиции у нас и са насочили интерес към енергетиката, транспорта, изграждането на съоръжения за отпадъчни води и опазване на околната среда, IT сектора и производството на електроника, машини и оборудване.

Много добри перспективи има в сътрудничеството между компании от двете страни в областта на информационните и телекомуникационни технологии и енергетика, по-конкретно оползотворяване на ВЕИ, зелените технологии, технологиите за обработка на отпадъците и т.н.

В областта на туризма Швеция дълго време бе значим партньор за България, но от 2009 г. насам броят на шведските туристи в страната ни постоянно намалява - тенденция, която продължава. Шведските туристи проявяват интерес главно към българското Черноморие, но в немалка степен също и към българските балнеоложки центрове, морски и планински почивки, ски-туризъм, обиколни и комбинирани познавателни турове. Все повече нараства интересът към  зимните ни курорти, особено след предаването по шведската телевизия SVT на Световната купа по ски в Банско през 2011 и през 2015 година. Добри възможности съществуват и за допълнителното популяризиране на СПА и уелнес туризма в България сред шведските граждани, както и на бизнес и конгресния туризъм у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във