Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ПОБЕДИХА ПЕСИМИЗМА КАТО В ХОЛИВУДСКА ПРОДУКЦИЯ

Последната седмица не беше от най-спокойните. Всъщност, откакто световната икономика се оказа смъртно застрашена от инфлацията и започна веселата игра с лихвените проценти, не може да се оплачем от скука на пазара.
Европейските книжа бяха отново обект на насилие. Временната дискретност, обзела по-гласовитите представители на Европейската централна банка (ЕЦБ), които - подчинявайки се на модата - по презумпция са за високи лихви, позволи на спекулантите да добутат доходността на държавния дълг до критични нива. Двугодишните облигации преминаха, макар и временно, над 3.40%, а десетгодишният дълг - над 4 на сто. Всъщност това ниво засега се оказва донякъде устойчиво, но силата му ще бъде проверена с времето.
Фючърсът на бунда изглеждаше, че е намерил почивка при цени около 115.30, като дори проинфлационните данни от САЩ, които паралелно влияеха на доходностите на европейски и американския дълг през периода, не успяваха да свалят цената му за дълго. Въпреки това, след няколко опити от предишните дни, в четвъртък фючърсът премина под 115 - до 114.91. В съчетание с това един по-мълчалив представител на ЕЦБ, със звучното име Гарганас, обяви, че и според него лихвите в Европа били много далече от нормалното ниво.
Доста песимистичната ситуация беше спасена подобно на холивудска продукция - с намеса отвъд Океана. Изявленията на председателя на ФЕД Бернанке относно бъдещата лихвена политика в САЩ отново предизвикаха паралелно движение в книжата, като посоката този път беше положителна, а фючърсът на бунда успя да достигне 115.60. Времето ще покаже дали наистина европейският дълг започва да гради база около това ниво на доходност, но оптимистите могат да се надяват и на по-силна корекция.
Намесата на Бернанке беше свързана с изявлението му за процесите в икономиката от четвъртък. За разлика от предшественика си, сегашният господар на ФЕД сякаш е поддръжник на по-умерения тон. От думите му стана ясно, че е възможна пауза в цикъла от повишаване на лихвите, а пазарът допуска, че може би на 10 май ФЕД няма да промени действащата лихва, която в момента е 4.75 процента. Независимо какво ще се случи тогава, предвид на традицията на кръглите числа, е много вероятно ФЕД да спре основната лихва на 5 на сто.
Реакцията при облигациите беше по-чувствителна при матуритетите до пет години, а двугодишните книжа, които за кратко бяха прескочили над 5%, направиха корекция до 4.90 на сто. Десетгодишният дълг се повлия по-слабо предвид нововъзникналите опасения в някои инвеститори, които пренасочиха черногледството си от новите повишения на основната лихва в САЩ към риска в ръста на реалната инфлация в дългосрочен период.
Независимо от това доходностите по книжата в САЩ изглеждат близо до своя връх.
Някъде в бързината и в Китай повишиха основната лихва, а в Турция пък взеха че я намалиха.

Facebook logo
Бъдете с нас и във