Банкеръ Daily

Пари и пазари

По-високите лихви - лек срещу слабостта на датската крона

Националната банка на Дания

Икономисти от най-големите скандинавски банки допускат, че Дания ще повиши лихвените си проценти в близките месеци. Неотдавна те смятаха, че е  по-вероятна нова лихвена редукция, която би тласнала страната към  неизследвана територия като се има предвид рекордно ниската отрицателна стойност на лихвите в страната от минус 0.75 процента.

Новите предвиждания са провокирани от обменния курс на датската крона към еврото, който е фиксиран на 746.038 за 100 евро с допустими отклонения от 2.25% в двете посоки около него (с други думи допустимият диапазон на промяна е от 762.824 крони за 100 евро до 729.252 крони за евро). В момента обаче паричната единица на Дания, която притежава най-високия инвестиционен рейтинг "ААА", е толкова слаба, че централната банка на страната прибягна до най-мощните  интервенции в подкрепа на кроната от 2015 г. насам.

Според "Данске банк" основната причина за тази слабост е, че датските лихвени проценти са "прекалено ниски", за да удовлетворяват инвеститорите. Друг фактор, който влияе върху монетарната политика на Дания е, че все по-голям брой търговски банки прехвърлят напоследък отрицателните лихви на дребните спестители. Което помогна за по-дълбокото проникване на паричната политика в икономиката и допълнително натисна надолу кроната. 

Централната банка на Дания не провежда официално обявени съвещания, а следва движенията на Европейската централна банка, за да поддържа националната валута в тесния й диапазон към еврото. И тъй като в момента ЕЦБ няма намерение да прави лихвени движения, икономисти очакват председателят на "Данмаркс националбанк" - Ларс Роде, или също да кротува, или да качи лихвите. Анализатори на "Данске банк", "Ханделсбанкен" и "Юске банк" прогнозират повишение на лихвите с 10 базови пункта през първото полугодие. А експерти на "Нордеа", "Никредит" и "Сидбанк" не предвиждат промяна на лихвените проценти, но с 50% вероятност за увеличението им.

Банкери от  "Нордеа" посочват, че "ЕЦБ всеки месец купува активи, докато датската централна банка не прави подобни транзакции и това означава, че допълнителната ликвидност в еврозоната ще расте, а в Дания ще пада, което ще повиши цената на кроната". Според главния икономист на "Данске" - Лас Олсен, предвиждането на лихвените проценти е станало по-трудно и централната банка "може да избере да изразходва още от резервите си, които все още са големи, и да изчака няколко месеца, или да реши да повиши лихвите". Расмус Гудум от "Ханделсбанкен" също подозира, че централната банка ще е по-склонна да преглътне по-слаба крона, както се е случвало и в миналото. 


Каре:

Дания поддържа политика на фиксиран курс от 1982-а - първоначално към германската марка на Западна Германия, а след това - към еврото. Решението да въведе подобен режим е взето след период на висока безработица и инфлация и съществени дисбаланси в датското стопанство. Въпреки турбуленциите на курса на шведската крона и кризата на валутните пазари в началото на 90-е години на миналия век, корекции на обменния курс на датската крона не са  правени  активно и централният курс на валутата към западната марка, а след това - към еврото, не е променян от януари 1987-а.

Дания е член на механизма ERMII с курс 746.038 крони за 100 евро и диапазон на отклонение от 2.25% от двете страни на тази стойност, който е в сила от 2000 година. За разлика от класическия валутен борд обаче датската валута плава свободно към всички останали парични единици (освен към еврото). И няма никакви ограничения на максималната или минималната й стойност към шведската крона или към щатския долар. По този начин цената на кроната се формира от пазара. "Данмаркс" националбанк" провежда монетарната си политика в рамките на фиксирания курс към еврото с единствен ангажимент да поддържа стабилна кроната към единната европейска валута. Датските централни банкери управляват напълно независимо паричната си политика както от парламента, така и от правителството. 

От 1 януари 2015-а (когато Литва е приета в еврозоната) Дания е единственият член на ERMIІ. На проведения през 2000-а референдум за присъединяване на страната към блока на еврото, 46.8% от датчаните гласуваха "за" и 53.2% - "против".

Facebook logo
Бъдете с нас и във