Банкеръ Daily

Пари и пазари

По "Северен поток 1" отново тече руски газ

Русия е възобновила на 21 юли доставките на природен газ през най-големия си газопровод за Европа след десетдневно прекъсване за годишен планов ремонт и поддръжка, съобщи операторът на тръбата "Северен поток". Количествата са ограничени и възстановяването им до заявените обеми ще отнеме известно време, информира още компанията. "Газпром" отказва официален коментар по споделената по телефона с агенция "Блумбърг" новина.  

Възобновяването на газоподаването ще даде глътка въздух на Стария континент, който се състезава с времето, за да попълни газовите си хранилища за зимата. Между 6 ч. и 7 ч. локално време тръбата е работила на 30% от капацитета си. Заявките за газови доставки показват, че износът през нея ще бъде до 40% от капацитета й - същото равнище както преди ремонта.

Експерти на "Голдмън Сакс груп" прогнозират, че потоци в този обем могат да свалят сериозно газовите котировки предвид нагласите на голям брой клиенти, че Кремъл ще спре изцяло подаването на синьо гориво за Европа. Засега предвижданията им се сбъдват: холандските краткосрочни фюърсни контракти - европейският базов газов индекс - загубиха 6.5% от пазарната си оценка при отварянето на пазара, а в 8.03 ч. в Амстердам бяха с 4.2% по-евтини - 148.50 евро за мегаватчас

Енергийните стратези на "Голдмън Сакс груп" обаче предупреждават, че Европа може да претърпи пореден неуспех в управлението на енергийната си криза, ако търсенето на втечнен газ в Китай се възстанови. Банкерите посочват, че по-слабото потребление на азиатския колос в резултат на кризата от коронавируса е принудило Пекин да попълва резервите си и е дало възможност на вносителите да спечелят от високите цени на горивото като препродават част от получените товари суровина, увеличавайки и наличието на доставки за европейски купувачи. 

Шефът на звеното за проучвания на природен газ на "Голдмън Сакс груп" - Саманта Дарт - е споделила за агенция "Блумбърг", че "препродажбите на втечнен газ стават на спот-пазара и колкото по-големи количества отиват на него, толкова повече суровина има за Европа". 

Общото национално потребление на синьо гориво в Китай е намаляло през април и май спрямо същите месеци на миналата година и е останало без промяна през юни, твърди Дарт. Китайският внос на втечнен природен газ може да падне с 14% през тази година заради ред фактори, между които - по-високите цени и охладения икономически растеж, по оценка на "Уд Макензи".

Facebook logo
Бъдете с нас и във