Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ПО-РЕАЛИСТИЧНО Е ДА КУПИШ АМЕРИКАНСКИ ДЪЛГ

През изминалата седмица европейският десетгодишен бенчмарков дълг успя да се задържи под 4%, но все още не са на лице обстоятелства, които да вдъхнат оптимизъм в посока на повишаване на цените на книжата.
Така, както високите цени на петрола бяха проинфлационен фактор, който подсилваше необходимостта от повишаване на лихвите в еврозоната, сега надеждите на дългите позиции са насочени към скъпото черно злато, което да намали потребителското доверие, да укроти потреблението и оттам да повлияе на инфлацията като усмирителна риза. Тези разсъждения приличат на българската поговорка от девет кладенеца вода. Реалностите показват, че всяко поскъпване на юнския фючърс на бунда просто е добър повод за отваряне на нови къси позиции. В началото на седмицата поувехналата му цена се повиши паралелно с цените на американските книжа, но свежестта беше за кратко. Успокоително е, че все още не сме го видели под 115.50, но преминаването на цената над 116 беше кратко и безславно.
Десетгодишните облигации са на доходност 3.93% - без промяна от предишната седмица, но развръзката предстои. Двугодишният европейски държавен дълг е при 3.30% - отново без промяна. В момента сякаш мечките почиват, а биковете събират сила.
В САЩ през седмицата бяха подвластни на събитията от миналото. Първото, което събуди оптимизма, бяха неочаквано смирените изявления от последната среща на ФЕД от 28 март, когато беше повишена основната лихва на 4.75 процента. Въпросните изявления бяха обнародвани на 18 април, както обикновено три седмици по-късно. От тях стана ясно, че вече наближава времето, в което трябва да се спре с вдигането на лихвите, както и че даже има риск да се попрехвърли и попрекали с вдигането, тъй като инфлацията лека полека кротва. Това доведе доходността по десетгодишните книжа под 5%, а на следващия ден пристигна нов повей от близкото минало - данните за февруарските покупки на книжа от външни инвеститори. И тези покупки се оказаха доста над очакваното, но и тук се усети мирисът на петрола. Допусна се, че част от купувачите, които са ОПЕК, ще редуцират инвестициите си в американски дълг, за да не изглежда, че финансират домогванията на САЩ из Близкия изток.
Впоследствие се появиха данните за индекса на потребителското доверие, безработицата и сякаш всички забравиха доброто начало на седмицата. Десетгодишните книжа отново са с доходност над 5%, стигайки до 5.03%, но тези нива определено са много атрактивни.
Към момента изглежда по-реалистично да бъдеш купувач на американски дълг, отколкото на европейски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във