Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ПО ОТЪПКАНИЯ ПЪТ НА СКУКАТА... НАДОЛУ

След черната серия за борсовите индекси, един от които миналата седмица затвори на най-ниското си ниво от 15 месеца (SOFIX), през последните няколко дни фондовият ни пазар пое глътка въздух. Така необходимите свежи пари отново дойдоха от големите институционални инвеститори у нас - пенсионните фондове. След като предишния петък SOFIX проби смятаните за ключови нива от 1220-1240 пункта, съвсем обяснимо уикендът не е бил особено приятен за повечето инвеститори с акции в портфейлите си. През двата почивни дни безсънието, заради тежките мисли или просто заради умората от продължаващия спад, докара някои местни играчи до такова състояние на духа, в което очите виждат един-единствен изход от лабиринта на хилядите ако... - онзи с надпис Продавай.
И така, в понеделник (24 март) беше задействан аварийният план на останалите играчи, втурнали се да закриват част или всичките си позиции. Разпродажбите при повечето активно търгувани акции доведоха индексите до нови няколкомесечни дъна, предвещавайки съвсем нерадостен край на първата борсова сесия за седмицата. Поне до момента, в който на пазара не излязоха купувачите. Тяхната поява бе толкова зрелищна, че единственото, което й липсваше, бяха фанфари и фойерверки. В рамките на няколко минути зеленият цвят освети всяка част от търговските терминали, а доскоро отчаяният поглед на инвеститорите бе заменен от друг, с далеч по-ведри нюанси. И имаше защо. Борсовите индекси бързо възстановиха загубите от началото на сесията, затваряйки дори с повишение спрямо предишната седмица. Офанзивата на големите пари продължи до сряда, след което на пазара бе дадена почивка. Бързото и стръмно покачване бе достатъчно като размер, за да бъде прехвърлено управлението на събитията върху останалата част от борсовите участници. Те обаче явно не изгаряха от желание да запазят посоката на движение и скоро всеки пое по свой собствен път. Така сесията в четвъртък приключи с понижение, продължило и в първите часове на петъчната търговия. Без съмнение един от основните рефрени през седмицата (споделян в разговори и коментиран в интернет форумите) бе настъпващият край на месеца и заедно с него на първото календарно тримесечие. За никого не е тайна стремежът на пенсионните фондове към максимално добри резултати към края на даден отчетен период и точно поради тази причина много инвеститори потриват ръце в очакване на съответните пазарни интервенции. Както често се случва обаче, когато тънките сметки се правят без кръчмар, печелившите могат да бъдат малцина.
Ако се върнем към борсовото ежедневие и като изключим интересните първи три дни от седмицата, търговията пое по отъпкания път на скуката. Акциите на повечето публични компании се търгуваха почти без промяна в цените, независимо от случващото се на световните фондови пазари, чиято едва ли не мистична важност клатеше, както си иска българските индикатори. Продажбите от страна на чуждестранни играчи засега не са с обеми, които да притесняват, но предвид огромната ликвидност, която предлага БФБ-София напоследък, дори освобождаването на пари за нискотарифен самолетен билет би смъкнало индексите съвсем несимволично.

Facebook logo
Бъдете с нас и във