Банкеръ Daily

Пари и пазари

По-малко приватизация и задлъжнялост предвижда бюджетът на Община Русе

Бюджетът  на Община Русе е на обща стойност 135 343 449 лева, от които текущ бюджет 123 450 430 лева и капиталов бюджет 11 893 019 лева, съобщиха от пресцентъра на общината. За сравнение първоначалният отчетен бюджет за 2019 е на обща стойност 122 009 918 лева.

Собствените приходи са планирани реалистично на база отчета за 2019 година, като са избегнати еднократните ефекти (от големи сделки като продажбата на Мега Мол Русе), сведено е до минимум продажбата на общинско имущество и е намален темпът на задлъжнява на Община Русе. В сравнение с  Отчет 2019 има увеличение в планираните за 2020 разходи както за държавни дейности, така и за местни дейности, което осигурява средства за всички сфери на обществения живот и гарантира устойчивост.

Капиталовите разходи са на нивото на отчетените през 2019, което осигурява подобряване на инфраструктурата, активна работа по благоустрояването на общината, изграждането на автоматизирана информационна системата за комплексно административно обслужване, консервация, реставрация и адаптация на различни сгради в града.

Ру̀се е най-големият български град по поречието на река Дунав и петият град по големина в страната. Разположен е на североизточната граница на страната с Румъния. Градът е административен център на община Русе и област Русе, като е и икономически, транспортен, културен и образователен център от регионално и национално значение. Населението на Русе е около 142 902 души, което го затвърждава като петия по големина град в България. Разположен на 310 км от София и на 75 км от румънската столица Букурещ, градът е потенциален стратегически интермодален и логистичен център на страната и на Югоизточна Европа. Това е основава на географското му положение, утвърдената му роля на важен промишлен център, както и наличието на първия в страната пътен и железопътен мост над река Дунав - Дунав мост. Реката приобщава града и към европейския транспортен коридор № 7, създавайки условия за търговско и круизно речно плаване.

Девизът на Русе е "Град на свободния дух".

Facebook logo
Бъдете с нас и във