Банкеръ Daily

Пари и пазари

По-малките офиси привличат повече наематели

Офис сгради с обща площ 177 860 кв. м, бяха предложени на инвеститорите през миналата година, според анализа на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. А това означава, че е факт най-високото от 2010 година насам нарастване на пазара. През изминалата година бяха завършени ключови бизнес комплекси в София - Garitage Park - Сгради A и B, Space Tower, Advance Business Center - Сграда 1, Sofia Office Center и Mobi Art Office Building.

Значителният обем нови проекти е в резултат на повишената строителна и инвестиционна активност, след период на по-слабо предлагане и засилено търсене на висок клас офиси. "В момента запитванията са стабилни, но е възможно в средносрочен план по-бавното усвояване на новите площи да доведе до леко покачване на свободните офиси", коментира Станимира Пашова, мениджър "Офис площи" в Cushman & Wakefield Forton.

Площите в строеж, които са планирани за завършване до 2022 г., са 376 000 кв. м, като делът на незаетите офиси към края на миналата година достига 10 процента. Според експертите на Cushman & Wakefield Forton през последните месеци сключените наемни договори за площи в строеж намаляват. Това може да се обясни с големия обем имоти на пазара и по-конкретно - завършените нови сгради през 2019-а. Предлагането дава широк избор на наемателите и най-важното - време за вземане на решение.

През последните години компаниите със специфични изисквания или търсещи по-значителна офис площ трябваше да изберат имот още на етап строеж, тъй като опциите им бяха ограничени. В момента обаче предлагането им позволява да обмислят по-дълго възможностите на пазара и да направят своя избор на база готови сгради и проекти в строеж. "Това несъмнено увеличава конкуренцията в сектора и води до повишаване на качеството на продукта", пояснява Станимира Пашова.

Наемният пазар в столицата отчете едно от най-силните тримесечия за последните десет години, сочат данните на компанията. В резултат на високата активност, за периода са отдадени под наем 67 111 кв. метра. Сред ключовите сделки беше и новият център за споделени услуги на Световната банка. Водещият глобален доставчик на цялостни платежни решения Paysafe подписа договор за близо 11 хил. кв. м в Capital Fort, който включваше както подновяване на срока, така и разширяване на наетите площи.

През последните месеци търсенето и профилът на наемателите постепенно се изменя. Ако досега запитванията бяха основно от големи компании за площи около 1500-5000 кв. м, то вече е налице интерес от повече на брой наематели, но за по-малки офиси. Причина за това е както навлизането на нови компании с перспектива за разрастване у нас, така и успешното развитие на стартъпи и преминаването им във фаза на растеж. "Те търсят първи офис с по-малка площ, който може да задоволи всичките им изисквания и затова избират сгради клас А и Б", казва Станимира Пашова.

По думите й промяната в търсенето налага бърза приспособимост от страна на инвеститорите и наемодателите. За проектите, които в момента са на идеен етап, е важно да се преценят правилно какви ще бъдат потребностите и изискванията на бъдещите наематели, и правилното им стратегическо позициониране.

"Инвеститорите, които планират нови офис проекти, трябва да имат предвид не само повишаващата се конкуренция, но и необходимостта от правилна организация на пространството в сградата - възможностите за разделяне на етажната плоча на индивидуални офиси без увеличаване на процента общи части, както и предоставянето на възможност за индивидуално управление и отчитане на разходваната енергия", допълва инж. Петко Лозанов, мениджър "Проектен мениджмънт" в Cushman & Wakefield Forton. Според него ключова роля за постигане на качество и спазване на сроковете при планиране и изпълнение на проектите играе ранното включване на проджект мениджмънт екип в процеса.

Експертите са категорични, че благоприятната икономическата обстановка дава своето отражение на офис пазара в цялата страна.

Добрата новина е, че недостигът на работна ръка в София се преодолява не с напускането на страната, а откриването на нови  офиси в областните градове като Пловдив, Варна и Бургас. Заедно с разрастването на базирани в София наематели към тези градове, не липсват и примери на компании, които откриха своите първи офиси извън столицата. Сред тях е новият център за споделени услуги на KBC Group във Варна. "Очакванията ни са тази движеща пазара тенденция да се запази и през следващите години", заключва Станимира Пашова.

Офертите за първокласните офис площи в столицата остават стабилни - 15 евро/кв. м за централната градска част и 12-14 евро/кв. м за висок клас офиси по големите булеварди.

Facebook logo
Бъдете с нас и във