Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ПО-ИНТЕРЕСНОТО СЕ СЛУЧИ ОТВЪД ОКЕАНА

Привидно през изминалата седмица нямаше особено впечатляващи движения на дълговия пазар. Сякаш по-интересното поле на събитията беше отвъд Океана, където новият господар на Федералния резерв (ФЕД) Бен Бернанке предстоеше да направи първите си официални изявления, едно от които пред сенатската комисия. Също така се очакваше да бъдат публикувани и важни икономически данни.
Ако приемем, че най-съществената задача на Бернанке при първите му стъпки в ролята на председател на ФЕД е била да не каже нищо с много думи, може да се каже, че той се справи блестящо. Все пак очакванията за поне още две повишения на основната лихва в САЩ се потвърждават, което означава ниво от 5% при 4.50% в момента. Още на 28 март може да се очаква, че ФЕД ще фиксира 4.75 процента.
По всичко личи, че американската икономика продължава да работи на пълни обороти, независимо от привидно задушаващата я основна лихва, а статистиката за продажбите на дребно през последния период посочи, че те нарастват сензационно високо. Този факт, както и сдаването на щафетата във ФЕД и предстоящите изявления на неговия шеф принципно засилиха подвижността на пазара и го поизнервиха. Първосигналната посока на движение логично беше към понижаване на цените на дълга с оглед на прекалено доброто здраве на икономическите субекти въпреки опитите за укротяване на активността им.
Доходността по десетгодишния щатски държавен дълг достигна за кратко до 4.63%, но както се оказва, за пореден път, тези равнища са много атрактивни за откриване на позиции и доброто търсене очертава много стабилно ниво на подкрепа, което ако не бъде преминато, може да доведе до силно обратно движение към ценови възход, а най-смелите очаквания са дори за доходност от 4.20% в по-дългосрочен аспект.
Това изглежда твърде оптимистично засега, особено в съчетание с доста плоската крива на доходностите по американския дълг, която се очертава.
В Европа продължава силното предлагане на държавни облигации. Доходността по бенчмарковия десетгодишен дълг е около 3.50%, а търговията определено е в посока на мечките. Икономиката и тук е в добро състояние, което не се нрави на колегите на ФЕД от Европейската централна банка. Все пак фючърсът на бунда не премина под 120, а търговията е в тесни ценови граници.
Българският дълг, който се търгува на международните пазари, е с доходност, както следва: емисията в евро с падеж 2007 г. - 3.03%, евро книжата с падеж 2013 г. - 3.78%, а доларовите книжа със срок през 2015 г. - 5.40 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във