Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Плъзнаха слухове за интервенции срещу долара

Щатската валута достигна до най-високото си равнище от 13 месеца насам, след като кризата с турската лира, която задълбочи трусовете на развиващите се пазари, подхрани търсенето на долари като спасително убежище. Американските пари надхвърлиха 96.86 пункта срещу валутната кошница от основните си партньори  на 15 август, а еврото потъна до 1.13 долара  - за първи път от юли 2017-а насам. Английската лира пък падна под 1.27 щ. долара за първи път от юни миналата година. Зелените пари са подкрепени от силното щатско стопанство и от очакванията за ново лихвено повишение, което Федералният резерв може да направи през септември. Тази комбинация обосновава препоръките на анализаторите към инвеститорите да влагат свободните си средства в щатски долари като най-сигурно убежище срещу пазарните трусове.

Еврото е под натиск заради евентуалните поражения от колапса на турската лира върху банките от еврозоната с експозиция към Турция. Както и заради огромния  дълг  на италианското правителство.

Мнението на експертите е, че опасенията за банков колапс заради задълженията на Анкара към европейски банки са твърде преувеличени. Просто защото те се оценяват на не повече от 2% от общите им активи и кризата на турската лира е напълно управляема. Най-тесни връзки с Турция имат испанските, френските и италианските банки. Най-значимо е присъствието на испанската "Банко Билбао Биская Аргентария" - 13% от общия й кредитен портфейл е към турски субекти, основно чрез 50-процентната й собственост в турската "Гаранти банк". Италианската "УниКредит" държи приблизително 40% в "Япи Креди" и 4% от кредитния й портфейл са турски задължения. Този дял при "Ай Ен Джи" и "БНП Париба" е от по 2% за всяка от банките. Холандската "Ай Ен Джи" има собствено поделение в Турция, а френската "БНП Париба" държи 72% от ТЕВ. Петата застрашена европейска банка е английската "Ейч Ес Би Си", която също има собствено поделение в югоизточната ни съседка. По оценка на анализатори съществува 40% вероятност "Банко Билбао" да се изтегли от турския пазар, а за "Ай Ен Джи" тя е близка до 50 процента.

Мнозина експерти смятат за далеч по-притеснително състоянието на Италия. Със своя правителствен дълг ог 2.5 трлн. щ. долара тя и  Франция са на четвърто място по задлъжнялост в света след Щатите, Китай и Япония. В случая  обаче  паника липсва - основно заради ролята на централните банки, и по-специално  на Европейската централна банка, която нееднократно доказа, че е готова на всякакви действия, за да предотврати нова финансова криза. Неслучайно шефът на бюджетната комисия в Долната камара на италианския парламент - евроскептикът Клаудио Борджи - заяви в интервю на 13 август, че ЕЦБ трябва да продължи да осигурява защита на правителствените книжа на всички членове на паричния съюз, за да не допусне разпад на целия блок. Той призова европейските централни банкери да предоставят гаранции и на периферията на еврорегиона заради разширяването на спреда на доходността не само между италианските и германските, но и между испанските и германските облигации с еднакъв срок до падежа.

Робърт Рение - ръководител на поделението за глобална пазарна стратегия на "Уестпак бенкинг корп", допуска, че еврото може да падне дори до 1.10 щ. долара, защото Федералният резерв ще продължи да качва лихвите, а ЕЦБ може да отложи началото на възходящия лихвен цикъл заради непредвидимата политика на щатския президент Доналд Тръмп.

Майкъл Фероли - главен икономист за САЩ в "Джей Пи Моргън Чейз", пък не изключва възможността Тръмп да започне да продава долари като своеобразно оръжие в търговската война, която води на няколко фронта, особено като се има предвид недоволството му от силната национална парична единица. Щатите не са продавали долари от 2000-а, когато съвместно с партньорите си от Г-7 интервенираха в подкрепа на падащото евро. За последен път Вашингтон е купувал долари през 2011-а като част от интернационалната помощ за Япония, която трябваше да спре поскъпването на йената след земетресението през март и последвалите цунами. Доколкото валутните интервенции са в голяма степен демоде, вероятността именно САЩ да излязат на пазара е незначителна, особено с оглед на  обвиненията им към други едри играчи за изкуствено обезценяване на паричните им единици. От непредвидимия Тръмп  обаче  може да се очаква всичко.

У нас

междубанковият валутен пазар през последните три работни дни на миналата седмица и първите два на тази беше необичайно активен за сезона на отпуските. Средният дневен валутен оборот достигна 2530 млн. евро (4949 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 1% дял от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във