Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ПЛОДОВЕТЕ С ВИСОКИ ЦЕНИ В КРАЯ НА СЕЗОНА

Независимо че сезонът на дините и пъпешите вече отминава, цените им по пазарите тази година продължават да са високи. Килограм диня така и не падна на дребно под 50 ст. дори и на женския пазар в столицата, а по магазините продължаваше да е 70-80 ст., стигайки и до 90 ст., ако човек реши да си вземе резен. Междувременно от Комисията по стокови борси и тържища съобщиха, че през първата седмица на септември килограм диня на едро у нас е струвал едва около 20 стотинки. По-ниски цени хората можеха да намерят само при директни покупки от производители. Малцина от тях през 2008-а докараха стоката си в големите градове и София, обяснявайки, че цените се вдигали в пъти заради скъпия бензин.
По същия начин стоят нещата и с пъпешите. В началото на септември те можеха да се намерят на едро най-евтино по левче. Два пъти по-скъпи са обаче в магазините и супермаркетите. А по пазарите в София вървят около 1.40-1.80 лв. за кило.
Скъпи останаха и прасковите. Средната им цена на едро за страната през първата седмица на септември бе около 1.30 лева. Но на сергиите се продават за около 2 лв. и нагоре. По толкова вървят и гръцките праскови, които често се представят за български.
Прави впечатление, че все по-малко наши производители предлагат иначе традиционните за България круши и ябълки. За сметка на това на софийските тържища има огромно разнообразие от чилийски, аржентински, френски и гръцки круши. Цената варира от 1.10 лв. на гръцките до 2.80 лв. на френските. Колкото до ябълките - най-евтини отново са гръцките, които се продават на едро за около 0.80 лева. Предлагат се също чилийски, италиански, та чак и от ЮАР. Само че цените им на едро стигат и до 4 лева. Нашенските ябълки в момента са с цени между 0.80 и 1.60 лв. за килограм.
В началото на септември по много от щандовете за плодове се появиха очакваните през септември къпини. Цената им бе около 6-7 лв. за кило, но само за една седмица падна до около 4 лв. заради голямото предлагане и нетрайността на продукта. На много места вече се продават и вносни ягоди и малини, които не са типични за септември. На едро ягодите се продават за около 3.50 лв. килото. Купуват ги обаче предимно заведения, тъй като в разгара на сезона на гроздето ягодите не се харчат особено.

Facebook logo
Бъдете с нас и във