Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ПЛОДОВЕ, НО ОТКЪДЕ?

Аржентински ябълки, чилийски сливи, гръцки нектарини и испански праскови заливат щандовете на нашите супермаркети. Вносните плодове невинаги са по-евтини, но пък са подбрани по форма и чудесно аранжирани, привличат погледите на купувачите. Да пазаруваш от супермаркет определено излиза по-скъпо, тъй като цените там са значително по-високи. Но пък, за разлика от пазара, човек може да си избере сам какво да купи.
Когато погледна какво са ми сложили в торбичката продавачите, се заричам повече да не пазарувам оттук, жалва се столичанка на Женския пазар. Изпипана схема е отпред на сергията да се излагат хубави плодове, а това, което се слага в торбата на клиента, да е от друга щайга, скрита зад купчината. Продавачите често си прибавят и по стотина грама отгоре, а клиентите трудно могат да хванат измамата, защото кантарите често са скрити зад плодове и зеленчуци.
През есента и по тържищата, и в супермаркетите най-много се харчат ябълките. Те се предлагат в широкия диапазон от 0.80 до над 4 лв. за вносните. Традиционният сорт - Българска златна превъзходна, се продава за около 1.60 лв. килото, а червената от левче до 2 лв., според качеството. Голямо предлагане по това време има и на кестени, които вървят средно около 3.50 лева. Крушите и дюлите могат да се намерят за около 2 лв., като по-отбраните стигат и до 3 лева. Търговците бяха извадили за продан през октомври и голямо количество сладки тикви, като килото им е около лев.
При цитрусовите плодове впечатление прави значителният спад в цената на лимоните, които в началото на лятото бяха подгонили 4 лева. Сега те се търгуват между 2 и 3 лв. за килограм. Малко по-скъпи са обаче бананите в сравнение с началото на годината. На едро търговците искат за тях около 2.10-2.20 лв., а по магазините цената им достига и до 3 лева. Толкова горе-долу струва и килограм грейпфрути. Иначе по-редките плодове, като наровете, се продават вървят по 4 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във