Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ПЛАХА НАДЕЖДА ЗА КОМПЕНСАТОРКИТЕ

Цените на компенсаторките продължиха да падат бавно, но сигурно, като причината този път е периодът на безвластие в държавата. Писмата, с които икономическият екип на царското движение поиска временно спиране на приватизацията, повлияха върху цените на записите, които се използват главно за плащане в раздържавяването. В четвъртък (26 юли) лучниковките достигнаха до 18.5% от номинала. Това е най-ниската им стойност за последните месеци. Купувачи на големи пакети на практика липсваха. Надеждите са, че намеренията на новото правителство за осъществяване на бърза приватизация и за решаване на проблема с непаричните средства ще доведат до нарастване на търсенето.
Някои от брокерите видяха светлинка в тунела, след като надзорният съвет на приватизационната агенция одобри сделката за Илиянци. Купувачът - Търговски център Тракия, ще плати 37.8 млн. лв. от цената с компенсаторки. Изчисленията показват, че тази сума е равна на около 5% от общото количество записи в обращение. Източници от пазара твърдят обаче, че по-голямата част от книжата вече са осигурени.
При боновете надеждата е още по-далече. Цените им се сринаха до 13.5 процента. Притежателите им могат да разчитат на по-бързото преобразуване на земеделските книжа в единния компенсаторен инструмент. Вероятно на по-късен етап новите бонове ще бъдат качени за търговия на фондовата борса. Там техните собственици ще получат по-справедлива цена, защото брокерските комисиони ще спаднат до нормалните 2-3 процента. Сега посредниците често удържат до 10% от стойността на записите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във