Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ПИМКО предпочита платината

Платината може да се окаже малко очакваният претендент за лидерското място сред скъпоценните метали, смята Ник Джонсън - управителен директор и портфейлен мениджър за търгуваните на борсата стоки и суровини в "Пасифик инвестмънт мениджмънт" (ПИМКО). Джонсън предпочита използваната в катализаторите на дизеловите автомобили и в бижутерията платина пред златото, защото след 14-процентния си спад през миналата година в момента тя е близо до най-евтините си в историята нива както спрямо жълтия метал, така и спрямо паладия.

Докато инвеститорите се тълпят около златните фондове, те бягат от изпадналата в немилост платина заради свитото потребление и свръхпредлагането. А вероятността за обръщане на тази тенденция представлява изгодна възможност за покупки, отбелязва Джонсън. ПИМКО е един от най-големите мениджъри на облигации с управляваните активи в размер на 1.72 трлн. щ. долара към края на септември 2018-а.

Платината беше най-евтината от четирите основни скъпоценни метала през 2018-а, защото тревогите за опазване на околната среда намалиха търсенето на задвижвани с дизел превозни средства. В същото време  пазарните трусове на фондовите пазари и все по-нерешителният относно повишението на лихвите Федерален резерв подкрепят златото и среброто, докато паладият печели от употребата си в бензиновите двигатели.

Златната надценка спрямо платината достигна рекордно висока стойност в началото на този месец, след като подемът на жълтия метал през последното тримесечие на 2018-а редуцира миналогодишния му спад до едва 1.6 процента. Вложенията в търгуваните на борсата "златни" фондове пък са близо до най-високата си стойност от 2013-а насам заради ширещите се спекулации, че Федералният резерв може да забави темпото за увеличение на лихвите и дори може да направи "почивка". Същевременно  инвестициите в "платинови" фондове са в близост до петгодишен минимум.

За доста по-малък пазар като платинения дори нищожно отклонение на паричните потоци от златото би имало огромно отражение върху платинените котировки, посочва Джонсън. Същото се отнася и за употребата му в бижутерския сектор.

В късната следобедна търговия на 16 януари платината за незабавна доставка се търгуваше за 805.56 щ. долара за тройунция срещу 1294.19 щ. долара за "златна" тройунция и 15.64 за "сребърна" по същото време. И докато златото има потенциал да се изкачи над 1400 щ. долара за тройунция до края на годината, Джонсън определя сегашната му оценка като справедлива и дори малко завишена. 

Световният съвет за инвестиции в платина очаква пазарът да остане, макар и с по-малък излишък, и през 2019-а, което би трябвало да обуздае прекомерните очаквания за подем. По сметки на организацията предлагането ще надхвърли търсенето с 455 хил. унции през тази година срещу 505 хил. унции през миналата. Потреблението пък ще се повиши с около 2% заради индустриалната употреба на метала и инвестиционните потоци.

Джонсън не е единственият почитател на платината. Анализатори на "АБН АМРО банк" също прогнозират ръст на котировките й до средно 938 щ. долара за тройунция през 2019-а.

Друг интересен метал от гамата на скъпоценностите е среброто, което, подобно на златото, служи за съхраняване на стойността на вложенията, но е доста по-евтин. Например  през април 2011-а жълтият метал е бил около 32 пъти по-скъп от сребристия, докато в момента тази разлика е 83 пъти.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във