Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ПИЛЕШКОТО И ЯЙЦАТА СА ПОЕВТИНЕЛИ

Макар и с малко, пилешкото месо е поевтиняло през 2008-а, показва анализ на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. За периода от август миналата година цената му е паднала с 2.5% и през септември замразените пилета-бройлери се търгуват на едро в границите 3.70-4.89 лв. за килограм. На стоковата борса в Русе вече няколко седмици има купувачи, които предлагат 3.80 лв. за килограм при доставка от 10 тона.
В средата на месеца най-скъпо се е купувало кило пилешко във Варна - 4.20 лв., Сливен - 4.15 лв., и Пазарджик - 4.04 лева. Най-евтино е излизало на търговците да зареждат от Монтана - 3.35 лв. за кило, и Хасково - 3.70 лева. В магазинната мрежа цените на дребно на замразеното пилешко са се движели в рамките от 4 до 6 лева.
С далеч по-осезаемо понижение през тази година са цените на яйцата. Те са поевтинели средно с около 16 на сто. Единственото изключение от тази тенденция са били дните около Великден, когато по традиция цените на едро вървяха около 25 ст. за яйце, а в магазините не падаха под 30 стотинки. В момента яйцата се продават по 15 ст. парчето на едро и около 18 - на дребно. В края на септември те са били най-скъпи във Варна - 21 стотинки. Според производителите цените са твърде ниски на фона на концентрирания фураж за птиците, който е поскъпнал почти двойно за последната година. По думите на председателя на Асоциацията на птицевъдите в Добруджа Димитър Илиев фуражът за птиците сега струва средно 90 ст. за килограм, при едва 45 стотинки през 2007-а. В същото време птицевъдният бранш не получава никакви субсидии, а контролът при вноса е изключително занижен.
За сметка на минималното поевтиняване на пилешкото за последната година значително са поскъпнали колбасите и другите обработени меса. С 15% се е повишила цената на шпековия салам, а пресните колбаси са скочили с 10 на сто. По-скъпи са и кренвиршите (макар да е спорно има ли въобще месо в тях) - средно с 14 на сто. В момента килограм шпек върви около 9.17 лв. на едро, малотрайните колбаси са средно 4.70 лв., а кренвиршите са стигнали 4.50 лева. В Пловдив килограм мляно месо е 5.30 лв. на едро. Най-евтино засега може да се намери кайма в Хасково (3.80 лв.) и Враца (4 лв.).
Изкупните цени на свинското също продължават да вървят нагоре. Това се очакваше отдавна - месопреработвателите предупредиха за скока още през май. И докато през пролетта на едро цените за свинско драно бяха между 4.10 и 5.80 лв. за килограм, сега стигат до 6.50 лв, като най-ниската цена е 5.60 лева. Свинското месо от бут пък на места се продава срещу 10.40 лв. за кило, като средно за страната цената му е около 7.70 лв - с почти левче повече от пролетта.
Като цяло телешкото трупно месо може да се намери в повечето градове за 6.40 лв., но цените се движат в много голям диапазон и надхвърлят дори 10.20 лева. Шолът струва средно 10 лв. за кило, като в отделни райони може и за 8, и за над 14 лева. Снабдителите в София предлагат охладено външно филе на цена 11 лв., а външното бон филе доближава 27 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във