Банкеръ Daily

Пари и пазари

ПИБ изпреварва "Софарма" АД по пазарна капитализация

"Първа инвестиционна банка" АД започва новата борсова седмица като най-скъпата публична компания в България на "БФБ-София". В края на борсовия ден на 21 април (петък) кредитната институция затвори деня при 5.45 лв. за една акция, като тя е с 50 стотинки над най-високата котировка през април. Това показват изчисленията на в.БАНКЕРЪ, което означава пазарна капитализация от 599 500 000 лева. Оценката на банката расте от началото на 2017-а и на няколко пъти надскочи дори 600 млн. лева.

Засега Софарма" АД я следва най-отблизо с 552 671 386 лева. От началото на тази година двете публични дружества си разменят лидерството по този показател.

Книжата на "Първа инвестиционна банка" АД поддържат доброто си темпо от последните месеци и продължиха да трупат стойност. Интересът на борсовите играчи пък постави кредитната институция сред най-ликвидните позиции на "БФБ-София". Котировките прескочиха границата от 5 лв. и спокойно може да се каже, че инвеститорите все по-уверено мечтаят и за цени над 6 лв. за един брой.

Първа инвестиционна банка се управлява от Васил Христов - главен изпълнителен директор (CEO) и председател на Управителния съвет, Димитър Костов - главен директор Риск (CRO) и изпълнителен директор, Светослав Молдовански - главен оперативен директор (COO) и изпълнителен директор, и Мая Ойфалош - главен директор Корпоративно банкиране (CCBO) и изпълнителен директор.

За доброто борсово представяне на ПИБ помогнаха и отчетените финансови резултати. Реализираната одитирана печалба след данъци и обезценки за миналата година е в размер на 90.2 млн. лева. Заедно с това банката отчете и ръст на активите от 2% до 8.9 млрд. лв., което отреди на Първа инвестиционна банка трето място в българската банкова система, след "УниКредит Булбанк" и "Банка ДСК".

Facebook logo
Бъдете с нас и във