Банкеръ Daily

Пари и пазари

phyre успешно приключи инвестиционен рунд за 1.55 милиона евро

Българската финтех компания phyre привлече финансиране, с което да продължи да развива своята мултифункционална e-wallet платформа за разплащания и финансови услуги. Благодарение на тясното си сътрудничество с дружеството за електронни пари – Paynetics, phyre предлага уникален бизнес модел – комбинация между SaaS (Софтуер като Услуга), BaaS (Финансови и Платежни операции като Услуга), заедно с широка гама услуги с добавена стойност насочени към търговците. 

phyre дава възможност на големи компании да предложат на своите потребители дигитален портфейл и финансови услуги в изключително кратък срок и значително по- ефективно, в сравнение със самостоятелното интегриране на подобна технология и изграждането на екип, който да управлява услугата. От декември 2019 насам phyre стартира партньорства с А1 и Vivacom - двата водещи телекома в България, разработвайки услугата им за дигитален портфейли финансови услуги. 

Константин Джелебов, съосновател и CEO на phyre сподели: 

Да изберем инвестиционни партньори, с които споделяме обща визия и ценности, е дори по-важно от финансовата страна. Убеден съм, че с доказания успех на New Vision 3 да развива и разраства компании и със солидния опит на БАКБ в корпоративното и банкирането на дребно, ще бъдем в много по-силна позиция в осъществяването на мисията на phyre – да помогнем на нашите потребители да извършват сигурни разплащания с лекота и да управляват свободно финансите си от телефона си. 

Рундът бе воден от Ню В Вижън 3 – изтъкнат VC инвеститор и от Българо- американската кредитна банка – иновативна банка с фокус към устойчиво развитие и дигитализация. 

Илиан Георгиев, CEO на БАКБ сподели: 

“Ние в БАКБ вярваме в инвестирането с кауза и визия за бъдещето. Подкрепяйки развитието на иновативни технологии в сферата на разплащанията, ние сме спокойни и уверени, че нуждите и очакванията на нашите клиенти в една непрестанно развиваща се пазарна ниша ще бъдат удовлетворени. Ключът към едно 

по-добро и светло бъдеще са именно дигитализацията на финансовите услуги, подкрепата на зелени проекти и пътят на устойчивото развитие.” 

Константин Петров от New Vision 3 сподели: 

“Финтех е един от основните пазари, залегнал в инвестиционната стратегия на нашия нов фонд - NewVision3, а дигиталните разплащания и портфейли са една от най-бързо развиващите се ниши. Ето защо беше напълно естествено да се обърнем към phyre като към водещия и най-развит технологично дигитален портфейл в България. В комбинация с изключително опитния и солиден екип, вярваме, че компанията пасва перфектно на нашия VC модел и е обречена на успех”. 

За phyre е платформа за дигитални портфейли, създаден през 2017 от серийните предприемачи Иво Георгиев и Валери Вълчев, заедно с изпълнителния директор на компанията Константин Джелебов. phyre премахва бариерите между пазаруване и банкиране – потребителите могат да открият разплащателна сметка с персонален IBAN, да поръчат физическа или виртуална Mastercard, да пазаруват навсякъде, както и да извършват парични преводи в лева и евро до всяка банка в Европейското икономическо пространство. В допълнение phyre комбинира безконтактни плащания с телефон с дигитализация на картите за лоялност и дава възможност на потребителите да следят разходите в реално време и да се възползват от специални оферти и предложения. 

БАКБ е финансова институция, която предлага пълна гама от финансови услуги на физически лица и бизнес клиенти. Българо-американската кредитна банка концентрира своята активност върху три стълба: зелено, социално и устойчиво банкиране. БАКБ е водещ партньор в развитието на конкурентна и ефективна зелена икономика в България. Стремежът на банката е постигане на синергия между нуждите на клиента, отговорността към природата и своите бизнес цели. 

New Vision 3 е VC фонд, наследник на NEVEQ I и NEVEQ II – ветеран във VC индустрията в България и региона. NV3 Фондът е базиран в София, и инвестира в технологични компании, чиито амбиции са челни позиции на световния и вътрешен пазар. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във