Банкеръ Daily

Пари и пазари

Петролът загуби над 1% от пазарната си оценка

Суровият петрол поевтиня в азиатската търговия на 5 номври след новината, че претендентът за Белия дом - Джо Байдън - е напът да победи съперника си Доналд Тръмп. Републиканците обаче имат всички шансове да запазят контрола върху Сената, което намалява вероятността за пореден огромен пакет от фискални стимули срещу разпространението на COVID-19. 

Фючърсните контракти на американския лек суров петрол сорт WTI с доставка през декември загубиха 1.63% от пазарната си оценка - до 38.50 щ. долара за барел, а сорт "Брент" с доставка през януари 2021-а поевтиня с 1.65% - до 40.55 долара за барел. И двата вида контракти поскъпнаха с по около 4% на 4 ноември, когато се разбра, че "синя вълна" в САЩ няма да има и Тръмп може да спечели втори президентски мандат. 

Петролните котировки скочиха на 4 ноември заради растящите надежди, че ОПЕК и приятели няма да върнат на пазара орязаните 2 млн. барела петрол на ден до януари с "благословията на Тръмп" и заради новия срив на търсенето, което пресъхна под ударите на втората вълна от COCID-19 и подновените бизнес карантини. По данни на компанията за икономически и пазарни проучвания и анализи АNZ Research, средното потребление на гориво по магистралите във Франция, Италия и Испания е паднало до най-ниското си равнище от юни насам. Което, според експертите, може да притисне "ОПЕК+" да забави планираното увеличение на добива на черно злато през януари. 

Анализатори от много банки, включително и от "Роял бенк ъф Канада", посочват, че при победа на Байдън ще последва облекчаване на санкциите срещу Иран, което ще позволи на ислямската република да започне да изнася отново по около 1 млн. барела гориво дневно през второто полугодие на 2021-а. Експерти на S&P Global Platts пък не очакват иранско черно злато на международния пазар преди 2022-а, независимо дали Тръмп или Байдън ще е новият президент на САЩ. 

Като се има предвид, че бронето на гласовете продължава, а щабът на републиканците заплашва със съдебни дела и искания за повторно преброянаве на гласовете, е повече от ясно, че предстоят буреносни няколко седмици с пазарни състресения и мощни колебания. Просто защото цените на суровия петрол са тясно обвързани с американската валута, а тя ще продължи да се лута докато не се разреши спора около името на новия стопанин на Белия дом.

Картината от изборите в момента показва, че републиканците ще спечелят Сената, а демократите ще имат лек превес в Камарата на представителите. Разделен Конгрес би попречил на Байдън (ако той спечели изборите) да осъществи на практика основните си предизборни приоритети като борбата с климатичните промени или облекчаване на санкциите срещу Иран. Или, както обобщава Стийвън Инес - главен пазарен стратег на компанията за финансови услуги Axi, "за радост на петролните пазари, изглежда, че маслинена клонка към Иран скоро няма да има". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във