Банкеръ Daily

Пари и пазари

Петролът сорт "Брент" флиртува с 85 долара за барел

Фючърсните контракти на петрола сорт "Брент" с доставка през декември надхвърлиха 85 щ. долара за барел за първи път от октомври 2018-а. Това е последната преодоляна бариера на енергийния пазар, изпаднал в продоволствен спазъм заради недостига на предлагане, който тласка нагоре петролните котировки.

Фючърсите сорт "Брент" поскънаха с 1.3% в сутрешната търговия в Лондон на 15 октомври - до 85.07 долара за барел. Все пак, това психологическо равнище не е превзето категорично, и в следобедните часове котировките се върнаха под 85 долара за барел. Фючърсните контракти на черното злато сорт WTI с доставка през ноември пък се търгуват в близост до 82 долара за барел. 

Спираловидно катерещите се цени на всичко - от природен газ и петрол до въглища - повишава инфлацията в глобален план и е сериозно предизвикателство за политици, търговци, фирмени мениджъри и домакинства. Тези енергийни равнища помагат на страните производителки на суровини да увеличават печалбите и приходите в държавните си хазни, но същевременно са сериозен риск за възстановяването на националните стопанства от пораженията от пандемията. Анализатори на "Бенк ъф Америка" пък отново заговориха за реална перспектива за 100 щ. долара за барел суров петрол. 

Международната енергийна агенция отдава поскъпването на черното злато основно на задълбочаващия се дефицит на природен газ. Експертите очакват потреблението на суров петрол да се увеличи с около 500 хил. барела дневно през идните шест месеца.  

Последните анализи на агенцията, която консултира индустриализираните държави за енергийната им политика, показват, че петролното потребление през тази година ще е по-високо от предишното им предвиждане с 300 хил. барела дневно и ще достигне 5.5 млн. барела на ден. Прогнозната дневна консумация за 2022-а ще е 3.3 млн. барела. Ефектът от прехода от природен газ към суров петрол ще се усеща най-отчетливо през текущото и през следващото тримесечие, прогнозират експертите. 

Газовата криза няма изцяло положителен ефект върху потреблението на черно злато, посочва Международната енергийна агенция. Просто защото ценовият ръст оказва натиск върху цялата глобална енергийна верига и допринася за увеличение на инфлационния натиск. Което, от своя страна, в комбинация с недостига на енергия, може да понижи производствената активност и да забави стопанското възстановяване. 

Агенцията отбелязва, че ОПЕК и приятели се придържат стриктно към първоначалните си планове да увеличават производството на суров петрол с 400 хил. барела на ден, въпреки призивите за по-големи доставки. Глобалният петролен добив ще се повиши общо с около 2.7 млн. барела на ден от септември до края на годината, изчисляват анализаторите на енергийната агенция. Те допълват, че дори с тези допълнителни количества пазарът ще е на дефицит от около 700 хил. барела на ден до края на годината преди отново да премине на излишък в началото на 2022-а. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във