Банкеръ Daily

Пари и пазари

Петролът се покачва на фона на затягането на доставките, но икономическото забавяне тежи

Цените на петрола се повишиха днес, в условията на намаленото предлагане от страна на ОПЕК и американските санкции срещу износителите на петрол Иран и Венецуела, но подложен на натиск, че икономическото забавяне може скоро да влоши потреблението на гориво, съобщава Reuters. Международните фючърси на суров петрол от сорта Brent са се повишили на 70,76 долара за барел, което е с 15 цента или 0,2 % от последното им затваряне.

Суровият петрол на САЩ West Texas Intermediate (WTI) е нараснал с 22 цента,или с 0.3%,до 64.20 долара за барел.

И двата показателя достигнаха петмесечни върхове във вторник.

Като цяло петролните пазари са затегнати тази година заради Иран и Венецуела, както и поради намаляване предлагането от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и някои несвързани производители, включително и Русия (ОПЕК +). В резултат на това фючърсите на суров петрол Brent и WTI са поскъпнали съответно с 30% и 40% от началото на годината. "Глобалният петролен пазар очевидно се връща обратно към баланса, благодарение на съкращенията в производството на ОПЕК +. Производството на ОПЕК се е понижило с 1,98 млн. барела на ден от нивата през октомври", се казва в съобщение на ING Банк. От холандската банка обаче информират, че ефект върху пазара оказват и санкциите от страна на САЩ.

"Производството на петрол във Венецуела се е понижило от 1,19 милиона барела през октомври до 890 000 барела през март, докато производството от Иран е спаднало от 3,33 милиона барела на ден до 2,71 милиона барела. Така 47% от намаления обем в рамките на ОПЕК всъщност се пада на двете държави, засегнати от санкции, по данни на ING.

От ANZ Bank заявиха в сряда, че очакват цените на петрола Brent да се придвижат "до 79 долара за барел".

Междувременно производството на петрол в САЩ е нараснало с над 2 млн. барела на ден в началото на 2018 г. до рекордните 12,2 млн. барела на ден. Запасите от суров петрол в страната са се повишили с 4,1 млн. барела до 455,8 млн. барела през седмицата, приключваща на 5 април по данни на Американския петролен институт.

От страна на търсенето съществуват опасения, че забавянето на световната икономика скоро може да се отрази на потреблението на гориво.

Международният валутен фонд (МВФ) предупреди вчера, че световната икономика се забавя повече от очакваното и че може да се очертае рязък спад. МВФ заяви още, че световната икономика вероятно ще нарасне с 3,3% през тази година, което е най-бавният темп на растеж от 2016 г. Прогнозата намалява с 0,2 процентни пункта от прогнозата на МВФ през януари. "Чувствителността е крехка, особено след по-нататъшно глобално понижение от страна на МВФ," каза Джаспър Лоулър, ръководител на изследователския брокер на фючърсите на London Capital Group.

Facebook logo
Бъдете с нас и във