Банкеръ Daily

Пари и пазари

Петролът приключи първия си губещ месец за 2022-а

Петролът приключи първия си от ноември 2021-а насам месец на загуба след решението на ОПЕК+ да върне на пазара блокираните по време на пандемията барели, както и в резултат на появилите се видими признаци за отслабване на щатската икономика. 

Американският лек суров петрол сорт WTI с доставка през август падна под 106 щ. долара за барел на 30 юни и приключи търговската си сесия с котировка от 105.76 долара за барел - месечно поевтиняване със 7.8 процента. Фючърсните контракти на горивото сорт "Брент" с доставка през август, чийто падеж беше на 30 юни, приключиха на 114.81 долара за барел, а с доставка през септември се търгуват за малко над 109 долара за барел. Въпреки понижението на цените, черното злато все още е с около 45% по-скъпо отколкото в началото на годината. 

На официалното си съвещание на 30 юни енергийните министри на ОПЕК+ потвърдиха предварително оповестения в началото на миналия месец план за увеличение на производствените квоти за юли и август с 648 хил. барела на ден вместо първоначално договорените 432 хил. барела на ден, става ясно от прессъобщението на групата. В него се посочва още, че са взети предвид съществуващите в момента фундаментални показатели на петролния пазар, както и консенсуса на страните членки на картела за пазарните перспективи. 

Така, до края на август рестрикциите, орязващи добива с 9.7 млн. барела на ден, влезли в сила през май 2020-а, ще бъдат вдигнати напълно, а въпросното августовско увеличение от 648 хил. барела на ден ще позволи предлагането да балансира търсенето. "Пандемичното" споразумение на ОПЕК+ е валидно до крея на 2022-а. 

Министърът на петрола на Кувейт Мохамед ал-Фарес е коментирал за държавната агенция на страната на 30 юни, че повишеният добив ще задоволи напълно растящото световно потребление на черно злато. Той е посочил, че емирството ще качи производството до 2.811 млн. барела дневно през август, според предвидената в плана квота.   

Оттук нататък въпросът е как и дали членовете на ОПЕК+, които имат резервен капацитет, ще започнат да помпат повече след като изтече сегашното им споразумение. Американският президент Джо Байдън е решил да поиска по-голям добив от Съвета за сътрудничество на Персийския залив, а не директно от престолонаследника на Саудитска Арабия - принц Мохамед бин Салман, когато посети кралството на 16 юли.

Петролните котировки се понижиха допълнително след данните за спада на потребителското търсене през май в САЩ - първото от началото на годината, и ревизираното надолу априлско потребление. Според икономистите, това доказва растящия риск от рецесия в условията на по-ниска от очакванията употреба на бензин и колебаещите се до рекордно високи стойности цени на дребно. Данните бяха публикувани ден след като друг анализ показа, че по-малко американци планират да ходят на почивка с колите си това лято заради растящите разходи за гориво.    

Бензиновите котировки с превърнаха в сериозен политически проблем за Байдън, който лобира открито ОПЕК+ да качи добива и същевременно деблокира сериозни количества от стратегическия петролен резерв на страната, за да задоволи физическото търсене. Запасите от черно злато в ключовото хранилище в Къшинг, щата Оклахома, вече са на критично ниски равнища, защото рафинериите работят на максималните си производствени капацитети, а изпращането на барели зад граница остава интензивно.  

Възстановяването на глобалното стопанство от пандемията съвпадна с редуцираните търговски потоци на горива от Русия след нахлуването в Украйна.  И светът, според главния изпълнителен директор на "Шел" - Бен ван Бьорден - навлиза в "турбулентен период" на оскъдни доставки на суров петрол и втечнен природен газ, които засилват глобалния енергиен спазъм. Ван Бьорден предупреждава, че "свободният капацитет е много нисък, а търсенето продължава да повишава".

Facebook logo
Бъдете с нас и във