Банкеръ Daily

Пари и пазари

Петролът поскъпва обезпокоително

Котировките на суровия петрол вървят неотклонно нагоре. Това се случва успоредно с постепенното отпадане на противопандемичните мерки, със значителната редукция на американските нефтени резерви и с възстановяването на продажбите на горива в Индия през първата половина на юни. Китай пък е обработил рекордни количества суровина  през май на базата на брой барели на ден, по изчисления на агенция "Блумбърг", основани на данни, публикувани от Националното статистическо бюро. 

 

Базовият сорт "Брент" с доставка през август надхвърли 75 щ. долара за барел и в обедните часове на 23 юни се търгуваше срещу 75.50 долара за барел. Котировките на американския лек суров петрол сорт WTI също се повишиха и надхвърлиха 73 долара за барел.     

Подемът на горивото получи тласък през юни след като водещите световни стопанства продължиха да се връщат към нормалния начин на живот отпреди пандемията от COVID-19, подпомагани от широкото приложение на ваксините. Това стимулира търсенето на енергийни източници в глобален план в условията на продължаващия предпазлив подход на ОПЕК и партньорите им към увеличение на предлагането. Банкери и шефове на водещи петролни компании вещаят по-нататъшен ръст на суровината, особено през летните месеци на годината. 

Сегашната ценова пазарна структура също отразява цялостния оптимистичния тон и котировките с по-близки дати за доставка надхвърлят по-далечните. При сорта "Брент" този спред се разшири

през миналата седмица до 70 цента за барел

срещу 47 цента през предишния седемдневен период. Фючърсните контракти с падеж през декември са с 5 щ. долара по-скъпи от цената за същия месец на 2022-а.  

На този фон "ОПЕК+" обсъжда дали на съвещанието си през идната седмица да реши да продължи да увеличава добива.

Москва предлага групата да пусне по-големи количества гориво на пазара, за да редуцира дефицита, твърдят добре запознати с въпроса лица. Потенциално повишение на предлагането през август обсъждат и други членове на картела, въпреки че конкретни числа все още не се споменават. "ОПЕК+" вече увеличава доставките с около 2 млн. барела на ден от май до юни, но влиятелни експерти от бранша искат по-големи количества заради високите цени. 

Засега Саудитска Арабия, която дефакто е лидер на ОПЕК, и Русия не са изпратили ясни индикации за позициите си на преговорите на 1 юли. Саудитското кралство по правило е предпазливо по отношение на премахването на ограниченията на добива. Енергийният министър Абдулазис бен Салман заяви през миналата седмица, че ще върне на пазара блокираната продукция, само ако види ясни доказателства за силно търсене. "ОПЕК+"

все още задържа доставки от по 5.8 млн. барела на ден.

По сметки на "Голдмън Сакс груп" дневният пазарен дефицит е в размер на 3 млн. барела.  

Междувременно, преговорите между САЩ и Иран за ядрената програма на ислямската република се проточиха по-дълго от очакванията, което охлажда оптимизма за премахване на санкциите за износ на суров петрол и внася допълнителна пазарна несигурност.

Москва очаква глобалния недостиг на предлагане да се запази в средносрочен план, твърдят пожелали анонимност източници. Те добавят, че финалната позиция на страната на съвещанието на 1 юли все още се оформя. Руският вицепремиер Александър Новак пък е "в непрекъснат контакт" със Саудитска Арабия, информира говорителят на Кремъл - Дмитри Песков. 

В тези условия главните изпълнителни директори на "Роял Дъч Шел" и на "Тотал Енърджис" подкрепят прогнозите на търговци на суровини и банкери за петролни котировки от 100 щ. долара за барел, въпреки че високите пазарни колебания могат да свалят отново цените. 

Липсата на инвестиции

може да задълбочат недостига на предлагане,

което да задоволи търсенето, посочва шефът на "Ексън мобайл" - Дарън Удс. И докато се намери нов баланс, ще има високи цени в краткосрочен аспект.

Търговската къща "Трафигура руп" очаква суровият петрол да достигне 100 щ. долара за барел през идната година. Скок до това ценово равнище прогнозира "Бенк ъф Америка", а "Голдмън Сакс груп" не изключва подобен сценарий.  

От началото на годината суровината сорт "Брент" е поскъпнала с 44 процента. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във