Банкеръ Daily

Пари и пазари

Петролът поскъпна в очакване на нови санкции срещу Русия

Черното злато отново тръгна нагоре след заявката на САЩ и Европа за допълнителни наказания на Русия заради обвиненията, че нейните войски са избивали масово цивилни граждани в Украйна. ​

Фючърсните контракти на американския лек суров петрол WTI с доставка през май надхвърлиха 105 долара за барел, а сорт "Брент" с доставка през юни се търгуваше за малко над 109 долара за барел в сутрешните часове на 5 април.

Вашингтон ще обяви нови мерки през седмицата, които биха могли да въведат още ограничения за руските енергийни ресурси, каза съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан. Украинският президент Володимир Зеленски пък ще направи обръщение пред Съвета за сигурност на ООН. 

Котировките на суровия петрол се изкачиха до най-високите си равнища от 2008-а през първото тримесечие на годината след като руското нахлуване в Украйна разстрои доставките на и без това стресирания от недостатъчното предлагане пазар на суровината и топящите се петролни резерви. Америка и Великобритания забраниха вноса на руската суровина, като подобни действия вече предприемат и държави от Европейския съюз, въпреки силната си зависимост от горивото. Тази тенденция вероятно ще се засили предвид обвиненията за военни престъпления срещу Русия, които Москва категорично отхвърля.  

Вероятността за нови санкции компенсира добре приетата от глобалния петролен пазар новина за деблокирането на огромни количества черно злато от стратегическия резерв на САЩ (180 млн. барела) - акт, който трябваше да укроти цените, да облекчи потребителите и да овладее инфлационния скок. Други държави също обещаха да бръкнат в резервите си и тези мерки свалиха пазарните оценки под 100 щ. долара за барел.  

Конфигурацията на петролните фючърсни котировки, оценяваща по-скъпо краткосрочните отколкото дългосрочните контракти, пък вещае продължаващ ценови подем.  

Сигнал за бъдещо усложняване на обстановката на петролните пазари и за недостиг на предлагане е и растящото търсене на гориво от Близкия изток, защото купувачите отказват руски доставки. Това принуди Саудитска Арабия да повиши цените за клиентите си от всички региони. Петролният гигант на кралството "Сауди Арамко" поиска на 4 април по 9.35 долара за барел Arab Light за доставка през май над базовия си индекс, което е рекорден диференциал.

"Голдмън Сакс груп" смята, че през последните седмици пазарът на суров петрол е работил с дефицит от по 1.5 млн. барела на ден, а складовите запаси на суровината са най-ниски в новата история на коригирана съобразно търсенето база. Най-трудно преодолимите пречки в краткосрочен план са при петролните деривати като дизел и самолетно гориво, посочват още банкерите. 

Много западни компании не купуват руско черно злато, въпреки че суровината с примамлива ценова отстъпка отива при потребители от Азия, включително в Индия и Китай. На 4 април търговецът на суровини "Трафигура груп" е предложил за продажба товар руски сорт "Уралс" с рекорден отбив от цената, но за него не са били подадени оферти.

Според експерти на базираната в Женева "Витол груп", петролните котировки не отчитат изцяло риска от отказаните руски доставки и от потенциалното им отпадане от пазара през идните месеци. Количествата руски суров петрол и производни могат да намалеят с между един и три милиона барела на ден през третото тримесечие, посочва Майк Мюлер - фирменият шеф за Азия. В нормални условия Русия изнася около 7.5 млн. барела дневно. 

Мюлер не е убеден, че изолацията и карантините заради новите случаи на заразени от коронавируса в големите китайски мегаполиси ще охладят потреблението на петрол и очаква нови икономически стимули преди конгреса на Комунистическата партия през есента. Което означава ръст на търсенето на черно злато от най-големия световен вносител на горивото. Под въпрос са и дългоочакваните петролни доставки от Иран, доколкото преговорите за ядреното споразумение на страната буксуват. Всичко това означава разстроен баланс между предлагане и търсене.

Facebook logo
Бъдете с нас и във