Банкеръ Daily

Пари и пазари

Петролът поскъпна след подписването на търговската сделка между САЩ и Китай

Цените на петрола се повишиха в четвъртък след подписването на първата фаза от китайско-американската търговска сделка, която поставя началото на скока при китайските покупки на американски енергийни продукти, докато американските сурови запаси спаднаха повече от очакваното.

Фючърсите на сорта Brent поскъпнаха с 45 цента, или с 0.7 на сто, до 64.45 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол (WTI) се повишиха с 39 цента, или 0.7%, до 58.20 долара за барел, информира Ройтерс.

Според така наречената сделка от "първа фаза" за примирие в търговската война между двете най-големи икономики в света, Китай се ангажира да закупи от САЩ за над 50 милиарда долара повече петрол, втечнен природен газ и други енергийни продукти в рамките на две години. "Това беше официално подписване на нещо, което вече беше договорено, но това със сигурност повиши настроенията", каза Вирендра Чаухан, петролен анализатор в Energy Aspects.

Търговски източници и анализатори заявиха, че Китай може да постигне целта за повече енергийни покупки, но печалбите от петрола вероятно ще бъдат ограничени преди да има повече подробности за това как ще бъдат постигнати поетите ангажименти. "Официалните данни в САЩ, които показват значително по-голям от очакваното спад на запасите на суров нефт, също подкрепиха цените", каза Чаухан.

През миналата седмица запасите от петрол спаднаха с 2,5 милиона барела, в сравнение с очакванията на анализаторите за спад от 500 000 барела, сочат данни на Администрацията за енергийна информация. Междувременно запасите от бензин са нараснали с 6,7 милиона барела, а запасите от дестилат са се увеличили с 8,2 милиона барела, посочва още агенцията.

Според анализаторите цените на петрола се възстановяват, тъй като заплахата от конфликт между Иран и САЩ силно намаля, след взаимните ракетни и безпилотни атаки по-рано този месец. Това изпрати сорта Brent до максимуми - над 71 долара за барел, преди цените да докоснат едномесечен минимум.

Facebook logo
Бъдете с нас и във