Банкеръ Daily

Пари и пазари

Петролът поскъпна, но остана под натиска на китайския вирус

Цените на петрола се повишиха днес, повлияни от спадналите запасите от суров петрол в САЩ. Въпреки ръста обаче цените се насочват към 5-процентна загуба за седмицата, заради притесненията, че китайският коронавирус, който досега уби десетки, може да се разпространи по-бързо, ограничавайки пътуванията, търсенето на гориво и икономически перспективи.

Фючърсите на суровия петрол Brent поскъпнаха с 24 цента, или с 0.4%, до 62.35 долара за барел, след като се понижиха с 1.9 на сто в предишната сесия. За седмицата цената на Brent е спаднала с 4%.

Фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) също се повишиха - с 0.4% до 55.86 долара за барел, след като отчетоха спад от 2% в четвъртък, насочвайки се към 4.6-процентна седмична загуба.

"Цените на петрола остават предразположени към спад, тъй като търговците все още са доста притеснени от ефектите, които избухването на коронавируса може да има върху китайския БВП и въздушните превози“, каза пред "Ройтерс" Стивън Инес, пазарен анализатор в AxiTrader.

Досега потвърдените случай на заразени лица са 800, само в Китай, като до четвъртък са загинали 25 души, съобщиха от Китайската национална здравна комисия. От Световната здравна организация обявиха ситуацията за извънредна, но не й придадоха статут на ситуация от международно значение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във