Банкеръ Daily

Пари и пазари

Петролът поевтинява, въпреки сделката на ОПЕК

ОПЕК и страните извън организацията, които се договориха за намаляване на добивите, спазват първото подобно споразумение от 10 години насам, но въпреки това цената на петрола намалява, съобщава "Ройтерс". Причината е чувствителното увеличаване на сондажите в САЩ, което за търговците компенсира ефекта от решението на страните, контролиращи над две трети от световния добив.

В понеделник към 12 часа българско време сортът "Брент" поевтиня спрямо петък с 53 цента до 54.96 долара за барел, а фючърсите за американския лек петрол (WTI) - с 61 цента до 52.61 долара за барел.

На среща в неделя министри от държавите, участващи в намаляването на добивите, заявиха, че от пазара вече са изтеглени 1.5 от договорените 1.8 млн. барела дневно. Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви: "Сделката ни е успех. Всички се придръжат към нея и резултатите надхвърлят очакванията ни". Пред агенция "Интерфакс" той добави, че до края на месеца съкратеното количество може да достигне 1.7 млн. барела дневно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във