Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Петролът отново пое надолу

Котировките на американския лек суров петрол сорт WTI отново са под 40 щ. долара за барел, а цените на базовия сорт "Брент" гравитират около 40 долара за барел. Основните причини за спада са растящите съмнения за скоростта и силата на подема  в  глобалното търсене, а и слабостта на борсовите индекси - базовият щатски S&P 500 загуби 7% през последните три търговски сесии от 4 до 9 септември заради временните спирания на тестовете и закъсненията на дългоочакваните ваксини срещу COVID-19.   

Фючърсните контракти на петрола "Брент" с доставка през ноември се обезцениха с 5.3% на 8 септември и в края на търговската си сесия вече бяха малко под 40 долара за барел, което се случва за първи път от 15 юни. Американският WTI с доставка през октомври пък приключи търговията си на 8 септември на цена 36.76 щ. долара за барел. 

Натискът върху черното злато се поднови в резултат на зациклилото възстановяване на потреблението в Азия, а и заради края  на летния шофьорски сезон в САЩ и растящите доставки на алианса "ОПЕК+" - все индикатори за неубедителна краткосрочна ценова перспектива на суровината. Поражения върху петролните котировки нанасят и влошаващите се отношения между Вашингтон и Пекин. 

Пробивът под 40 долара за барел на горивото сорт "Брент" се случва след два месеца търговия в диапазона между 42 и 45 щ. долара за барел. Вилнеещата пандемия от коронавируса пък провокира оценката на "Бенк ъф Америка Мерил Линч", че ще са необходими три години за пълното възстановяване на потреблението на черно злато на равнищата  му отпреди заразата, ако на пазара бъде пусната ваксина.   

Нефтените резерви трябва да се консумират по-бързо отколкото досега, отбеляза в анализ за клиентите си "Моргън Стенли" и запази прогнозата си за средно 40 щ. долара за барел на сорта "Брент" през четвъртото тримесечие. Банката обаче повиши с 5 долара на барел - до 50 долара - предвижданията си за второто полугодие на 2021-а, като се обоснова с очаквания за ръст на инфлацията и за падащ долар.  

Ден след срива на цената на 8 септември черното злато компенсира част от загубите. В следобедната европейска търговия на 9 септември петролът от сорт "Брент" с доставка през ноември се търгуваше за 40.30 щ. долара за барел, а американският WTI с доставка през октомври - за 37.50 долара за барел. Световният базов индекс "Брент" е загубил 12% от пазарната си оценка от началото на месеца, а WTI - 7.6% от края на търговската сесия на 4 септември до затварянето на пазара на 8 септември. 

Пазарната структура вещае още низходящ натиск върху петролните котировки в краткосрочен план. Наблюдаваното контанго - при което цената на фючърсните петролни контракти е по-висока от тази на суровината с незабавна доставка, се разширява както за световните, така и за американските базови сортове - белег за свръх предлагане. Например  тримесечният спред за "Брент" е 1.59 щ. долара за барел при конфигурация контанго, срещу 1.09 долара в края на август. 

В допълнение, цените на танкерите вървят надолу, което прави съхранението на черното злато привлекателна опция. Търговците са започнали да търсят и "наземни" хранилища извън САЩ, съобщава независимият брокер The Tank Tiger. Връщането  към търговските стратегии, които работят само при наводнени с гориво пазари, е лоша новина за производителите, които задържат продукцията си в очакване на по-изгодни цени. 

Междувременно  от петролния "фронт" идват и други обезкуражаващи новини. 

Абу Даби обяви, че намалява официалната си цена за черното злато за октомври, следвайки решението на Саудитска Арабия от уикенда.

Най-голямата петролна компания в света - "Сауди Арамко" - пък е в хватката на основния си акционер - саудитското правителство. Въпреки спада на петролните котировки в близост до 40 долара за барел, конгломератът полага усилия да изплати дивиденти в размер на 75 млрд. щ. долара през тази година, почти цялата сума - на държавата. Което тревожи глобалните фондови мениджъри, участвали в покупката на акции на "Арамко" от първоначалната публична емисия през декември 2019-а, че компанията замразява стратегически проекти и трупа дълг прекалено бързо в името на поетия ангажимент от престолонаследника принц Мохамед бен Салман да диверсифицира националната икономика извън добива на петрол. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във