Банкеръ Daily

Пари и пазари

Петролът очаква най-голямото си годишно поскъпване от 3 години насам

Цените на петрола се понижават в последния ден на годината, но отчитат най-големия си годишен ръст от 2016 г. насам, подкрепени от размразяването на продължителния търговски спор между САЩ и Китай и съкращаването на доставките.

Цената на петрола от сорта "Брент" се понижи с 10 цента до 66.66 долара за барел, а тази на американския лек суров петрол WTI достигна до 61.65 долара за барел, което е спад с около 14 цента.

На годишна база цената на суровия петрол тип "Брент" се е повишила с 24% през 2019 г., а тази на WTI е нараснала приблизително с 36%.

"Цените на петрола последваха общия спад в търсенето на рискови активи в края на годината, въпреки покачването на напрежението в Близкия изток и инерцията на осъществилия се през миналата седмица бичи пазар, тъй като изглежда, че глобалните играчи губят част от празничния си оптимизъм", каза Стивън Инес, главен пазарен стратег на Азия в AxiTrader.

Напрежението в Близкия изток остава високо, след като САЩ извършиха въздушни удари срещу групировката Катиб Хизбула в Ирак и Сирия. Операциите на нефтеното находище Насирия в Ирак бяха възобновени в понеделник, след като през уикенда протестиращи за кратко спряха производството.

Очакваше се американските запаси на суров нефт да паднат с около 3,2 милиона барела през седмицата до 27 декември, показа предварителна анкета на Ройтерс. Официалните данни ще бъдат публикувани в петък.

САЩ са на път да станат нетен износител на петрол на годишна база за първи път през 2020 г., като се очаква производството на страната да нарасне с 930 000 барела на ден до рекордните 13,18 милиона барела на ден през следващата година, съобщиха от Американската агенция за енергийна информация.

Брокери и анализатори очакват нарастващата продукция в САЩ да компенсира съкращенията от страна на ОПЕК през 2020 г. на фона на глобалния спад в търсенето. Това от своя страна ще доведе до понижение в цените на петрола. "Очаква се, до голяма степен, цените на петрола да продължат да се повишават. Те ще се сблъскат с обратните удари от намаления инерционен растеж в световен мащаб и стабилните нива на производство на шисти в САЩ през първото тримесечие“, посочи Бенджамин Лу, анализатор от базираната в Сингапур брокерска компания Phillip Futures.

Facebook logo
Бъдете с нас и във