Банкеръ Daily

Пари и пазари

Петролът и газът поскъпват заради катарската криза

Цените на петрола скочиха, след като шест арабски държави скъсаха дипломатическите си отношения с Катар. Саудитска Арабия, Бахрейн, Египет, Обединените арабски емирства (ОАЕ), а Либия и Йемен обявиха, че спират въздушния и наземния транспорт към страната.

Проблемите в Близкия изток могат да доведат до прекъсвания на доставките, коментират експерти. Катар е третият по големина доставчик на природен газ в света. Изолацията на държавата от съседните страни означава, че трябва да се търсят алтернативни начини за транспортиране на горивото. 

Цената на природния газ е скочила с 1.2 процента на азиатските пазари. Цената на петрола сорт "Брент", която служи за основа на цените на петрола в световен мащаб, се е повишила с 1.5 процента и продължава да се покачва, съобщават наблюдатели на международните пазари. Тъй като все още не е ясно как ще се развие ситуацията, експертите са предпазливи по въпроса как ще се отрази това върху пазарите в дългосрочен план.

Катар, член на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), е най-големият доставчик на втечнен природен газ и основен продавач на кондензат - течно гориво с ниска плътност и рафиниращ продукт, получен от природен газ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във