Банкеръ Daily

Пари и пазари

Петролът е най-скъп от 2014-а насам

Цените на суровия петрол скочиха на 4 октомври до най-високата стойност за последните седем години след като ОПЕК и приятели запазиха предпазливия си подход за възстановяване на орязания по време на пандемичния взрив през 2020-а добив на черно злато. 

Въпреки възхода на суровината на нестабилните напоследък пазари на енергия, групата ОПЕК+ демонстрира, че не е готова да се отклони от възприетата стратегия за бавно и стабилно увеличение на петролните доставки. След кратко съвещание на 4 октомври министрите на енергетиката ратифицираха увеличение на производството с по 400 хил. барела на ден през ноември.

Търговците реагираха необуздано и по време на борсовата сесия в Ню Йорк качиха котировките на петрола сорт "Брент" до 81.57 щ. долара за барел - девен ръст от 2.9 процента. Лекият суров американски петрол сорт WTI пък поскъпна до 78.38 долара за барел - най-високата цена от 2014-а - и впоследствие се "охлади" до 77.67 долара - 2% скок за деня.    

Всъщност, ОПЕК и приятели не наблюдаваха безучастно разгорещаващото се търсене на черно злато и от началото на годината увеличиха производството с почти 2 млн. барела на ден, което е еквивалентно на близо 2% от световното търсене. И обещаха да добавят по 400 хил. барела дневно всеки месец до септември 2022-а.  

Според анализатори, ОПЕК+ осъзнава задълбочаващия се недостиг на предлагането, предизвикан от опразнените хранилища, от работата по поддръжка на находищата и от растящото търсене, но предпочита да изчака преди да започне да качват добива по-смело. 

Всъщност, преди съвещанието на 4 октомври имаше сериозни предположения, че групата ще увеличи временно доставките с 800 хил. барела на ден през ноември. И след като те не се сбъднаха, котировките на черното злато се втурнаха нагоре. 

Все пак, досега ОПЕК и приятели успяват да се справят със задачата си и петролният пазар изглежда добре за тях. Горивото се търгува на доста изгодни цени за членовете на картела, без да провокира неразрешими конфликти между тях или бум на предлагането на конкурентите. А нефтените печалби на Саудитска Арабия са най-високи от 2018-а насам. 

Този деликатен баланс обаче може да се наруши от външни фактори. Недостигът на природен газ качи цените на синьото гориво до нива, еквивалентни на 190 щ. долара за барел петрол, и притиска потребителите да се пренасочват към алтернативни енергийни източници, включително нефтени продукти, за отопление и производство. Този тренд може да качи потреблението с около 500 хил. барела на ден, по сметки на главния изпълнителен директор на саудитската държавна петролна компания "Арамко" - Амин Насър. 

Същевременно, американският нефтен добив все още не успява да се възстанови от ураана "Айда", който заличи общо около 35 млн. барела след като преди месец връхлетя Мексиканския залив. 

"Голдмън Сакс груп" прогнозира в базовия си сценарий петролът сорт "Брент" да поскъпне до 90 щ. долара за барел от сегашните грубо 81 долара за барел, а петролните запаси да се стопят до най-ниските количества за последните десет години. 

В тези условия погледите отново са насочени към ОПЕК+ за евентуални бъдещи насоки, но официално изявление за пресата след съвещанието на 4 октомври нямаше.

Няма и особен политически натиск, който да принуди групата да смени курса. Добре информирани източници твърдят, че преди поредната среща на ОПЕК+ Вашинтон е казал на Рияд, че е удовлетворен от сегашната скорост на увеличение на предлаането. Американците са дали да се разбере, че искат от картела да следи внимателно пазара, особено за евентуален натиск от природния газ, за да не допусне рязко повишение на цените, които да напомпат допълнителна инфлация и да повлияят негативно на растежа след пандемията.   

Facebook logo
Бъдете с нас и във