Банкеръ Daily

Пари и пазари

Петролът е най-евтин от февруари

Суровият петрол поевтиня рязко след като данните за американските складови запаси от горивото показаха необичайно за сезона отслабване на търсенето и ОПЕК се съгласи на дребно увеличение на производството на черно злато през септември.   

Фючърсните контракти на американския сорт WTI с доставка през септември загубиха 4% от пазарната си оценка и приключиха търговската си сесия на 3 август с котировка 90.66 долара за барел - най-ниската стойност от началото на февруари преди Русия да нахлуе в Украйна. В обедната търговия на следващия ден цените се движеха в близост до 91 долара за барел. Базовият сорт "Брент" с доставка през октомври се търгуваше за грубо 97 долара за барел. 

На редовното си съвещание на 3 август енергийните министри на страните членки на ОПЕК+ решиха да увеличат предлагането с едва 100 хил. барела на ден за септември - малка част от общия добив на суровината и далеч по-символично повишение в сравнение с количествата, добавени през предишните месеци. Анализаторите определиха решението като директна обида към американския президент Джо Байдън, който лично поиска от саудитския лидер да помогне за овладяване на растящите енергийни разходи когато посети Рияд през юли. Увеличението се равнява на 86 сек. от глобалното потребление на суровината и е направо комично спрямо добавяните по около 430-650 хил. барела до края на август.  

Черното злато сорт "Брент" поскъпна до почти 102 долара за барел след новините от Виена, но информацията за свитото американско потребление на бензин обърна посокта. Часове след решението на ОПЕК+ енергийното министерство на САЩ съобщи, че петролните складови запаси са се увеличили с над 4 млн. барела - пети пореден седмичен ръст. Докато усредненото за последните четири седмици търсене на бензин е паднало под равнището от пандемичната 2020-а. Доставките на моторни горива се следят особено внимателно от пазарните играчи като индикатор за определяне на реалното потребление.    

Участниците в съвещанието на ОПЕК+ обосноваха символичното увеличение на добива с опасенията от потенциална рецесия в САЩ и периодичните ковид-карантини в Китай, които ограничават търсенето. Инвеститорите също се тревожат от охлаждане на световното стопанство, което отнема част от екстремния ценови натиск върху пазара на черно злато и той започва да отслабва.

Междувременно, Енрике Мора - пратеникът на Европейския съюз за възобновяване на ядрената сделка от 2015-а между Иран и световните сили пристигна във Виена на 3 август, за да обсъди евентуално споразумение. То би могло да достави на пазара повече суров петрол, защото ще отслаби санкциите срещу ислямската република, но досега напредък няма въпреки продължилите с месеци преговори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във