Банкеръ Daily

Пари и пазари

Петролът Brent се повиши над 75 долара вследствие на принудително ограничаване на руския износ

Петролът Brent се повиши над 75 долара за барел в четвъртък, за пръв път от края на октомври 2018-а година, тъй като проблемите с качеството налагат спиране на част от руския износ на суров петрол за Европа, докато САЩ се готвят да затегнат санкциите срещу Иран, съобщи ТheМoscowТimes.

Полша и Германия са спрели вноса на руски суров петрол през тръбопровода „Дружба“, като се позовават на лошо качество. Според източници от търговията Чешката република също е спряла покупките.

Тръбопроводът може да транспортира до 1 милион барела дневно, или 1% от световното търсене на суров петрол, с около 700 000 барела на ден от преустановени потоци, според източници за търговия и изчисления на Ройтерс.

Съединените щати тази седмица заявиха, че ще сложат край на всички изключения за санкции срещу Иран, третият по големина производител на ОПЕК, който иска от страните да спрат вноса на петрол от Техеран от май или да бъдат наказани от Вашингтон. Решението на Съединените щати е взето на фона на съкращенията на доставките, водени от Организацията на страните износителки на петрол от началото на годината, насочени към поддържане на цените.

И все пак, Брайън Хук, американски специален представител за Иран и старши съветник по политиката на държавния секретар, заяви в четвъртък, че "има много предлагане на пазара, за да се облекчи този преход и да се поддържат стабилни цени". "От октомври 2018 г. Саудитска Арабия, Русия, ОАЕ и Ирак са съкратили 1,3 милиона барела дневно, което е повече от достатъчно, за да се компенсират допълнителните загуби", добави той.

От страна на предлагането, производството на суров петрол в САЩ е нараснало с повече от 2 милиона барела от началото на 2018 г. до рекордните 12,2 милиона барела дневно, което прави САЩ най-големият производител на петрол в света преди Русия и Саудитска Арабия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във