Банкеръ Daily

Пари и пазари

Петролът "Брент" надхвърли 55 долара за барел

Суровият петрол сорт "Брент" преодоля бариерата от 55 щ. долара за барел (на 8 януари), което се случва за първи път след февруари 2020-та и е резултат от оптимизма на инвеститорите за икономическата перспектива и от  едностранния ангажимент на Саудитска Арабия да редуцира производството на черно злато с 1 млн. барела на ден през февруари и март. Към тези положителни новини са добавя и победата на Демократическата партия в САЩ в балотажа за Сената, което вдъхва надежди за въвеждането на още фискални стимули. 

Въпреки ентусиазма от разработените и одобрени за приложение ваксини срещу коронавируса, тревогите за състоянието на  икономиката в краткосрочен план не са изчезнали. Растящият брой на заразените от COVID-19 в Европа наложи допълнителни ограничения и карантини, които логично намаляват търсенето и продажбите на горива. Китай също затвори град с 11 млн. жители близо до Пекин, за да спре нов взрив на епидемията. 

Суровият петрол започна да поскъпва устойчиво след появата на първите новини за ваксините и от края на октомври 2020-а е повишил с 50% пазарната си оценка. Което окуражи членовете на "ОПЕК+" да договорят в средата на миналия месец доставките на допълнителни 500 хил. барела на ден на пазара и да провеждат ежемесечни съвещания за оценка на условията и за предприемане на последващи действия. 

На януарската си сбирка,при  подновено настъпление на пандемията и след  двудневни уморителни препирни, по-голяма част от производителите на черно злато се съгласиха да не променят количествата на добиваната от тях суровина. Двама  от членовете на групата - Русия и Казахстан - получиха разрешение да повишат производството си със символичните общо 75 хил. барела на ден през февруари и март, което цели по-скоро да се предотврати зимното прекъсване на добива и да  не остават без поддръжка кладенците в сурови климатични условия. Постигнатият на 5 януари компромис е далеч по-щадящ от първоначалните претенции на двете държави да увеличат февруарския си добив с 500 хил. барела на ден, колкото през януари. Рияд пък направи жест да намали еднолично производството на черно злато с 1 млн. барела на ден през февруари и март, с което да не допусне натрупването на нови нефтени запаси. 

В резултат на "маневрите" и на променените политически и икономически условия, котировките на фючърсните контракти на суровия петрол от сорт "Брент" с доставка през март се изкачиха до 55.23 щ. долара за барел в следобедната търговия на 8 януари, което е седмичен ръст от 8.2 процента. Американският лек суров петрол от сорт WTI с доставка през февруари поскъпна до 51.63 долара за барел. 

В противовес на подновената изолация заради заразата, има и добри новини за потреблението на суровината. В северното полукълбо вилнее мразовита зима, а Пекин е хванат в клопката на най-студеното време от 1966-а, което повишава цените на енергията. Синоптичните прогнози са за по-ниски от средните температури в Европа и Азия през по-голямата част от януари. 

Същевременно, наблюдаваният напоследък ръст на котировките на суровия петрол тласна някои петролни индекси на нива, които според техническите анализатори  вещаят ценови обрат. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във