Банкеръ Daily

Пари и пазари

Петролът "Брент" докосна 140 долара за барел

Намеренията на САЩ да забрани вноса на руски суров петрол в страната без участието на партньорите си от Европа, поне временно, изстреля цената на черното злато с почти 18% - до малко под 140 долара за барел сорт "Брент" с доставка през май в началото на азиатската търговия на 7 март. Впоследствие, в края на азиатския борсов пазар, черното злато поевтиня до 129 долара за барел. Американският WTI с доставка през април надхвърли 125 долара за барел.

А след като президентът на Русия Владимир Путин каза, че войната в Украйна ще продължи, златото се доближи до 2000 щ. долара за тройунция, а пшеницата достигна рекордните 1294 долара за бушел - драматично начало на седмицата, което вещае още турбулентни пазарни емоции.

Сътресенията започнаха след като държавният секретар на САЩ - Антъни Блинкън - коментира за "Ен Би Си" през уикенда, че Белият дом провежда "много активни обсъждания" с европейските си партньори за забрана на вноса на руско черно злато, целящо икономически натиск върху руския президент. Досега Вашингтон се противопоставяше на подобни рестрикции заради опасения от отражението на растящите цени на горивата върху потребителите, но повечето купувачи отказват сделки с руския сорт "Уралс", което на практика е сходно с ембарго. 

Последното развитие на събитията предизвика поредните трусове на хвърления в хаос пазар на черно злато и тласна света към инфлационен шок. Анализатори на "Джей Пи Моргън Чейз" прогнозират, че суровия петрол сорт "Брент" може да приключи годината на 185 щ. долара за барел, ако руските доставки останат блокирани, а експерти на хеджингов фонд не изключват и 200 долара за барел.

През миналата седмица фючърсните контракти на базовата световна марка "Брент" се търгуваха в най-широкия си диапазон от 1988-а, когато за първи път бяха пуснати на пазара, и надхвърлиха резките колебания по време на финансовата криза от 2008-а и срива през 2020-а, предизвикан от пандемията от коронавируса. Търговци, собственици на танкери, застрахователи и банки пък не смеят да купуват или финансират покупките на барели руско черно злато заради финансовите санкции. 

Налюдават се и сериозни усилия за увеличаване на предлагането. Двама висши представители на американската администрация са се срещнали с членове на правителството на президента на Венецуела - Николас Мадуро - в Каракас, за да обсъдят световните петролни доставки и отношенията на страната с Русия, твърдят лица, запознати с въпроса. Иран пък бележи напредък в сделката със световните сили за ядрената си програма, което може да доведе до премахване на санкциите върху износа на петрол от Ислямската република до третото тримесечие. 

Обезпокоителни новини за предлагането обаче идват от Либия, чийто добив е паднал под 1 млн. барела на ден заради политическата криза в страната. 

Саудитска Арабия повиши цените на основните си петролни марки за всички региони след скока на фючърсните контракти, повишавайки разходите на рафинериите, което може да ги принуди да редуцират преработката на суровината заради свитите печалби. Рияд качи цената на сорта си "Араб лайт" с доставка през април за Азия с 4.95 долара за барел над базовия индекс, който използва. Това е най-широкият марж от 2000 година. 

През уикенда МВФ предупреди, че войната, както и санкциите, наложени на Русия, ще поразят тежко глобалното стопанство. Международният кредитор коментира, че "ситуацията е доста динамична и перспективата е изключително несигурна, но икономическите последствия вече са сериозни". 

Основателят на хеджинговия фонд "Джей Ти Ди Енърджи сървисиз" в Сингапур - Джон Дрискол - пък посочва, че "по време на финансовата криза от 2008-2009-а разстроеното търсене е тласнало котировките над 150 долара за барел", но сегашният скок се дължи на предлагането и той може да изпрати цените над това равнище.

В своя тримесечен анализ за перспективата пред суровините, "Ситигруп" посочва, че износът на руски суров петрол и бензин де факто се отказва от вносителите. Банкерите очертават три основни сценария за развитие на събитията. Основният е спад на руското производство с 500 хил. барела на ден и деблокиране на 60 млн. барела от резервите на суровината. "По-горещият" вариант е добивът на Русия да падне с 2 млн. барела на ден до крея на 2022-а, а 120 млн. барела от петролните запаси на САЩ и на други държави да бъдат насочени към пазара. Екстремният сценарий на "Ситигруп" предвижда Москва да изпраща черното си злато единствено в Китай и да няма реакция на ОПЕК+. Руско-украинската криза означава също, че са възможни значителни рискове от различни посоки, включително увреждане на тръбопроводи и пристанища, по-високи наеми за танкери, експортни дрязги и кибер-атаки. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във