Банкеръ Daily

Пари и пазари

Петролните разпри застрашават щатски дългове за 110 млрд. долара

Войната за цената на суровия петрол, обявена от Рияд през уикенда, поставя в риск облигации за почти 110 млрд. щ. долара, продадени от компании от американския енергиен бранш. Цената на книжата е паднала, следвайки срива на петролните котировки на 9 март след като инвеститорите са се усъмнили, че ще получат обратно парите си. С което са изпратили облигациите в категорията на проблемните задължения. 

Почти 12% от емитираните от щатски фирми от газовия и петролния сектор корпоративни дългови книжа за общо 936 млрд. щ. долара в момента се търгуват с доходност, която е с над 10% по-висока отколкото на американските държавни облигации, сочат данни на ICE Data Services. Това е традиционно използваната дефиниция за предстоящи труди времена. При най-рисковите длъжници с рейтинг под "ВВВ" и "боклук" (junk), които са емитирали книжа за 175 млрд. щ. долара от общото количество, проблемните задължения са нараснали до почти две трети. Което, по оценка на анализатори, определено е значим риск за обслужване на дълга.   

Ценовата война на петролния фронт нанесе тежък удар на производителите на шистово гориво в САЩ, повечето от които се борят да помпат по-големи количества петрол на ръба на възможностите си да покриват производствените разходи. Облигации за 477 млн. щ. долара с падеж през 2022-а, продадени от регистрираната в Денвър SM Energy, са загубили над 50% от пазарната си оценка в началото на седмицата, падайки от 90 цента за долар на 6 март до 42 цента на 9 март. А книжата на фирмите от Хюстън - Callon Petroleum и Oasis Petroleum, са се обезценили с по над 40 цента за всеки дължим долар.  

Усложнената обстановка оказва влияние и върху дълга с по-висок рейтинг. Например, облигационната емисия на Occidential Petroleum с номинал 1.5 млрд. щ. долара и падеж през 2029-а, поевтиня рязко в началото на седмицата и след като на 6 март се котираше за 97 цента за долар, на 9 март цените бяха 72 цента за долар, а ден по-късно се повишиха до 77 цента за долар след като компанията обяви, че ще ореже дивидентите.  

Анализаторите отдавна предупреждават, че промяна на доверието на инвеститорите ще ограничи възможностите на фирмите да рефинансират задълженията си. Дългови книжа за почти 27 млрд. щ. долара, емитирани от щатския газов и петролен бранш, имат падеж през тази година, по данни на S&P Global. 

Резките пазарни движения донесоха сериозни загуби и на някои инвеститори. Например, мениджърът на активи от Ню Джърси - Lord Abbett, който държи над 10% от обезценените облигации на SM Energy и Oasis Petroleum в портфейла на един от фондовете си, е загубил по-голяма част от едногодишните доходи на фонда само за един ден. А Franklin Income Fund, който притежава 51% от дълговата емисия на Chesapeake Energy с номинал 2.2 млрд. щ. долара и падеж през 2025-а, чийто котировки паднаха от 40 цента за един долар на 17 цента за долар на 9 март, е натрупал загуби от вложението си в размер на 11.2% от началото на годината. 

Ако амбициите на воюващите страни да свалят драстично цените на доставките за някои клиенти и да наводнят пазара с петрол от април нататък се осъществят на практика, дълговите проблеми ще се задълбочат, при това не само за американските компании. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във