Банкеръ Daily

Пари и пазари

Петролните пазари си връщат самочувствието

Надеждата за скорошно откриване на ваксина срещу COVID-19 и за възстановяване на икономическата активност до пълния й капацитет окрили петролните котировки и ги качи над 30 щ. долара за барел. Фючърсните контракти на лекия американски суров петрол сорт WTI с доставка през юни поскъпнаха с 8.1% - най-много от средата на март. Китайското потребление на суровината е достигнало 13 млн. барела на ден - "на косъм" от равнищата отпреди година, твърдят търговци от сектора. Подем в търсенето от началото на май се наблюдава и в Индия. Американската компания за биотехнологии Moderna Inc. пък съобщи за обещаващи предварителни резултати от експерименталната ваксина срещу коронавируса и охлади тревогите от повторни атаки на заразата.  

Петролните контракти за сорт WTI с доставка през юни, чиито падежи са на 19 май, приключиха търговията си на 18 май с премия спрямо юлските (съответно 31.82 долара за барел срещу 31.65), което се случва за първи път от януари насам. Това предполага, че опасенията за наличния свободен капацитет в базовия център за съхранение на суровината в Къшинг, щата Оклахома, постепенно отмират.  

Американските производители на черно злато от шистиса намалили петролните кладенци до най-ниския брой за последните повече от десет години. Добивът от седем основни шистови формации в САЩ се очаква да падне до 7.822 млн. барела на ден през юни - най-малко от август 2018-а, по данни на американската агенци по енергетика. Русия обеща да се придържа стриктно към споразумението си с ОПЕК за ограничаване на производството на нефт. Саудитска Арабия пък е отказала допълнителни количества гориво на трима свои клиенти от Азия, твърдят служители на петролни рафинерии. Същевременно, петролните доставки на ОПЕК и приятели са претърпели "коренен обрат" през този месец, твърди компанията за пазарни проучвания Kpler. Износът от "ОПЕК+" е паднал с 6.4 млн. барела на ден от началото на май.  

Оттук нататък се очаква подем на потреблението на горива заради разхлабването и приключването на мерките за ограничаване на пътуванията и на стопанската активност както в САЩ така и на други места по света. Постепенно се възобновяват спортните мероприятия и се отварят хотели, ресторанти и почивни бази.

Петролните контракти сорт WTI с доставка през юни поскъпнаха до 32.40 долара за барел в следобедната европейска търговия на 19 май. Юлските договори, които се търгуват много по-активно, достигнаха 31.72 долара за барел по същото време. А сорт "Брент" с доставка през юли се разменяше срещу почти 35 долара за барел. 

Въпреки това търсенето все още е слабо и несигурно. Суровият петрол остава с 48% по-евтин отколкото в края на миналата година, а страхът от втора вълна на пандемията продължава да властва на пазара. "Подобрението на пазарното настроение се очаква да е сравнително краткотрайно...икономическият продукт ще расте спрямо сегашното тримесечие, но ще остане далеч под прогнозираните в началото на годината равнища", обобщава Тамас Варга от петролния брокер PVM. 

Консултантската компания Eurasia Group пък призовава за предпазливост при прогнозиране на търсенето на суров петрол, визирайки "глобалната рецесия, подозрителните потребители и по-късен и потенциално по-тежък скок на заразените от коронавируса в развиващите се пазари в Латинска Америка, Африка и Южна Азия".

Facebook logo
Бъдете с нас и във