Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Петролните пазари потънаха в униние

Най-големите играчи на петролния пазар не очакват особени корекции в мощния спад на котировките на черното злато. Четиринадесет от анкетираните през седмицата по време на годишната петролна конференция на азиатско-тихоокеанските държави в Сингапур (която се проведе от 6 до 8 септември) 15 старши търговци и мениджъри прогнозират, че цените ще се задържат в диапазона между 40 и 60 щ. долара за барел и през 2017-а.

Компаниите за нефт и газ закриха над 350 хил. работни места откакто през 2014-а започна ценовият срив на горивата, наложил анулирането на инвестиции за стотици милиарди долари. И макар че черното злато "се отлепи" от януарския си минимум от 27.10 щ. долара за барел, щедрото предлагане поддържа цените на 50% от равнищата им преди две години. 

Мрачното настроение на най-авторитетната енергийна конференция в Азия е отражение на скептицизма, че страните от ОПЕК и другите производители на суров петрол ще се съгласят да ограничат добива и да "източат" резерви от пренаситения с гориво световен нефтен пазар, когато се срещнат в Алжир (от 26 до 28 септември). Рияд помпа най-големите количества петрол в историята, а добивът на Москва надхвърли 11 млн. барела на ден за първи път от 1991-ва насам. 

Фючърсните контракти на петрола от сорт "Брент", с доставка през ноември, се котираха по 48.68 щ. долара за барел в късната следобедна търговия в Лондон на 8 септември - под тазгодишния си юнски връх от 52.86 долара за барел.

Търговците обаче са оптимисти, че рискът от рязък ценови спад е ограничен, защото пропастта между търсенето и предлагането постепенно се запълва.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във