Банкеръ Daily

Пари и пазари

Петролните пазари не се впечатлиха от жеста на ОПЕК+

Суровият петрол приключва шестата си поредна печеливша седмица след като очакваното с прекалени надежди редовно съвещание на ОПЕК+ на 2 юни приключи със скромно повишение на добива на черно злато и не успя да заличи опасенията от растящ дефицит на предлагането. 

Договореното увеличение на количествата гориво, които пускат на пазара страните производителки на петрол и партньорите им, покрива едва 0.4% от световното потребление през юли и август, противно на спекулациите, че Рияд е готов да помпа значително повече, за да възстанови добрите си отношения с Вашингтон. Да не говорим за ентусиазираните предположения, че Русия ще бъде изключена от месечните квоти за доставки на алианса: Москва застана твърдо зад планирания производствен ръст и разговорите са приключили само за 11 минути, според пожелал анонимност делегат на съвещанието във Виена. 

След като еуфоричните надежди бяха охладени, котировките на фючърсните контракти на американския лек суров петрол сорт WTI за доставка през юли се върнаха над 116 щ. долара за барел след като бяха паднали до 113 долара за барел преди съвещанието на ОПЕК+. Те приключиха търговската си сесия на 2 юни на цена от 116.87 долара за барел, а в сутрешната търговия на следващия ден се търгуваха с около 50 цента по-евтино. Суровината сорт "Брент" за доставка през август, която беше поевтиняла до 114.34 долара за барел, се котираше за грубо 117.30 долара за барел.

Продължилият шест месеца възход на базовия американски сорт черно злато - най-дългият за последните повече от десет години, изглежда ще продължи. Американските складови запаси от суров петрол са намалели с близо 5.1 млн. барела през миналата седмица - над два пъти повече от очакваната редукция от 2.1 млн. барела, съобщи на 2 юни щатската Енергийна информационна администрация. Бензиновите резерви на област Ню Йорк са паднали до най-ниското си равнище от 2017-а. Това се случва в началото на летния отпускарски сезон на интензивен трафик по пътищата на страната и е сериозна предпоставка за по-нататъшен ръст на цените и за по-нататъшен спад на рейтинга на президента Джо Байдън, който преполови мандата си и трябва да се стяга за нова предизборна кампания.   

ОПЕК+ реши да повиши доставките за юли и август с 648 хил. барела на ден вместо с досегашните 432 хил. барела дневно или с 50% повече отколкото през последните месеци. Това се случи след като Европейският съюз одобри частично ембарго върху вноса на руски суров петрол и след месеци на засилен натиск върху Рияд от Вашингтон. Увеличението ще бъде поделено пропорционално между страните членки на групата, по обичайния начин. И държави, които не могат да качат добива, като Ангола, Нигерия и напоследък - Русия, също ще получат по-високи квоти. Това означава, че реалният ръст на предлагането ще е по-малък от официалните числа, каквато е традицията напоследък, и, по изчисления на експерти, вероятно ще е около една втора от обещания.

Експерти на "Ситигруп" информираха клиентите си, че решението на ОПЕК+ означава на практика 132 хил. барела на ден допълнителен добив от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Кувейт и Ирак. В действителност, единствено саудитците и ОАЕ имат достатъчно свободни мощности, за да компенсират значителна част от недостига на суровината, предизвикан от санкциите срещу Русия. Следователно, голям дял от него ще остане незапълнен през юли и август - два "горещи" месеца, в които трябва да се изясни дали Европа и САЩ са успели да убедят партньорите си от Залива да обърнат гръб на Москва. 

Анализатори на "Ай Ен Джи груп" посочват, че договореното повишение на добива от ОПЕК+ изглежда голямо на хартия, но реално няма да бъде изпълнено и запазват прогнозата си за средна цена от 122 щ. долара за барел сорт "Брент" през второто полугодие.   

"Голдмън Сакс груп" също смята, че новото увеличение на петролните доставки на картела и партньорите му няма да е достатъчно да балансира пазара, който ще излезе на дефицит заради възстановяването на търсенето в Китай. Банковите експерти потвърждават предвижданията си за средно 125 щ. долара за барел сорт "Брент" през второто полугодие.  

​Оттук нататък предстои да разберем доколко убедителен ще бъде щатският президент Байдън когато посети Рияд в края на юни и дали ще има нови увеличения на доставките през септември. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във