Банкеръ Daily

Пари и пазари

Петролните котировки подновиха атаката си

Суровият петрол е поскъпнал с почти 25% от началото на 2019-а и е напът да отчете най-силното си тримесечие от 2011-а насам. Успехът се дължи основно на готовността на страните членки на ОПЕК и на техните партньори извън картела да намалят добива, за да ограничат ценовия спад на черното злато. Принос има и "много продуктивният," според щатския президент Доналд Тръмп, ход на преговорите между Вашингтон и Пекин, което тушира страховете за широкомащабна търговска война между двете световни суперсили.  Да не забравяме и санкциите на Щатите срещу Иран и Венецуела, които ограничават предлагането на суровината от двете държави и принуждават рафинериите по света да плащат повече, за да си гарантират доставки на сортовете, произвеждани от тези страни членки на ОПЕК. 

Анализатори на бранша са убедени, че като цяло пазарната тенденция засега е в полза на поскъпването на черното злато. Макар че някои посочват, че продължаващият ръст на петролния добив в САЩ може да попречи  на това нарастване. Например  само през миналата седмица американските енергийни компании са увеличили петролните си кладенци с три броя - до общо 857.  Това е лоша новина - най-вече за Саудитска Арабия, която по сметки на МВФ се нуждае от петролни котировки между 80 и 85 щ. долара за барел, за да балансира тазгодишния си бюджет. От средата на 2014-а Рияд тегли  ударно заеми от международните пазари след срива на цените на петрола. Все пак  увеличението на дълговото бреме на кралството не е обезпокоително заради високия размер на валутните му резерви и доверието на инвеститорите към него. След няколкото  години на фискална консолидация Саудитска Арабия планира повиши през 2019-а държавните разходи до 1.106 трлн. риала (294.92 млрд. щ. долара) срещу 1.030 трлн. риала през 2018-а, за да стимулира икономиката си. И макар че саудитското правителство може да си позволи допълнителни парични инжекции, основният приоритет си остава балансирането на бюджета до 2023-а. 

Междувременно американците изтласкват ударно конкурентите си от пазара. Доставките на щатски суров петрол в Европа са се удвоили до 430 хил. барела на ден през 2018-а, по данни на фирмата за финансов анализ Refinitiv Eikon. Това количество представлява 6% от общия внос на Стария континент и е равно на иранския импорт, преди Вашингтон да поднови санкциите срещу Техеран. Само през януари 2019-а пък американският внос на черно злато в Европа отчете нов рекорд - 630 хил. барела на ден. Той все още е под количеството на доставките от Русия и от Ирак, но над количествата, осигурявани от други производители от ОПЕК като Нигерия и Либия. Отвъдокеанският натиск вероятно ще расте през тази година, защото щатското производство на черно злато се очаква да достигне средно 12.06 млн. барела дневно срещу 1.18 през 2018-а. Прогнозите са, че Щатите могат да произвеждат 15 млн. барела на ден суров петрол и 20 млн. барела общо течни горива. Това гарантира пълно самозадоволяване, доколкото покрива американската консумация, която е 18-19 млн. барела дневно.

Конкуренцията е особено жестока в Северозападна Европа, където Великобритания и Холандия са внесли съответно по 6.5 и 5.1 млн. т  щатски суров петрол през 2018-а. Сред най-активните купувачи в балтийския район са "Бритиш петролиъм", "Литаско", "Екуинор", "Тотал" и "Ексън Мобайл", които заменят барелите от Северно море с американски сортове.

"Бритиш петролиъм" вкарва американското гориво в рафинерията си в германския град Гелзенкирхен. Полската "ПКН Орлен" пък обяви през януари, че може да намали с 30% доставките на руския сорт Urals от "Роснефт" и да ги замени частично с американски барели. На Острова основните играчи са "Есар ойл" и "Ексън мобайл".

В района на Средиземно море по-големите  купувачи  на американско черно злато - Италия, Испания и Франция - го използват, за да заменят лекия каспийски сорт CPC Blend, руския Urals и иранския петрол. Гръцката петролна компания "Хеленик петролиъм" добави американския сорт WTI към руския Urals  и каспийския СРС. Същото направи и турската "Тупрас". В Италия щатското гориво отива в рафинерията Milazzo на "Кувейт петролиъм" и в швейцарската фабрика Varo Energy.

В следобедната европейска търговия на 20 февруари фючърсните контракти на сорт "Брент" с доставка през април се котираха малко под 66 щ. долара за барел, след като в началото на седмицата "докоснаха" 66.83 долара за барел. По същото време мартенските контракти на американския лек суров петрол WTI пък се търгуваха за 55.80 щ. долара за барел след 56.33 долара за барел на 18 февруари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във