Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Петролните котировки наливат мускули

Суровият петрол навлезе с летящ старт в новата 2019-а и вероятно това ще е най-мощното му начало на годината за последните двайсетина години (от 2001-а насам),  след като през последното тримесечие на 2018-а загуби почти 40% от пазарната си оценка заради опасения от превес на предлагането и от по-слабо търсене. За да компенсират  тези страхове, ОПЕК и партньорите й извън картела решиха да започнат да ограничават отново производството си, за да балансират пазара. А Международната енергийна агенция обяви, че очаква сравнително голямо търсене през 2019-а.

Принос за ръста на петролните котировки даде  и новината за намаление на петролните кладенци в Щатите с 21 броя - до 852 - най-резкият спад след 2016-а. Въпреки него обаче американските производители са помпали по 11.9 млн. барела петрол дневно, а през тази година се очаква увеличение на добива с 1.1 млн. барела на ден. С което през следващите шест месеца той ще надхвърли максималното количество черно злато, което може да произведе Саудитска Арабия.

Според експерти на "БНП Париба" суровият петрол сорт "Брент" има потенциал да поскъпне до 70 щ. долара за барел. Най-големи оптимисти за цените на "Брент" от ноември насам са хеджинговите фондове. Чистите им дълги позиции в суровината (разликата между залозите за повишение и понижение на котировките) са достигнали 172 905 броя опции и фючърсни контракти към 15 януари, според последните данни на европейската борса за търговия на фючърси ICE. Дългите позиции в "Брент" са се увеличили с 1.8%, докато късите са паднали с цели 10 процента.

Щатският лек суров петрол WTI пък не е имал толкова силен годишен старт от 18 години. Той е поскъпнал с повече от 18% през първите 13 дни на борсова търговия, по данни на Нюйоркската борса - New York Mercantile Exchange.

Петролните котировки на фючърсните контракти сорт "Брент" с доставка през март се изкачиха до почти 63 щ. долара за барел на 21 януари. А аналогичните по срочност контракти сорт WTI приключиха борсовата си търговия в края на миналата седмица с цена от 53.80 щ. долара за барел.

Последва поевтиняване, провокирано от тревогите около охлаждането на китайското стопанство и икономическите проблеми на Япония. Въпреки че те бяха разсеяни до известна степен от уверенията на Токио и Пекин, че ще вземат фискални мерки в подкрепа на икономиките си, фючърсните контракти сорт "Брент" с доставка през март поевтиняха на 23 януари до 61.50 долара за барел в късната следобедна европейска търговия, а аналогичните по срочност договори за WTI се котираха срещу 53 щ. долара за барел.

Оттук нататък петролните котировки ще получат подкрепа през 2019-а от обещаното от ОПЕК съкращение на добива, което трябва да ограничи предлагането. Усилията на ОПЕК обаче ще се увенчаят с успех при спад на производството на черно злато в Щатите.

В тази връзка шефът на руския държавен фонд за директни инвестиции - Кирил Дмитриев, коментира на 23 януари на Световния икономически форум в Давос, че за да се свие щатското производство на шистово черно злато, цените на петрола трябва да паднат до и под 40 щ. долара за барел, което не е здравословно за руската икономика. Поради което Москва няма да предприеме конкурентни действия за унищожаване на американския добив от шисти. А просто ще се придържа към споразумението си с ОПЕК за ограничаване на производството на горивото дори с цената на загуба на пазарен дял и ще укрепва сътрудничеството си със Саудитска Арабия. Азербайджан, който също участва в сделката с ОПЕК за намаляване на добива на петрол, смята, че споразумението трябва да бъде удължено до края на 2019-а, което ще задържи петролните котировки в диапазона между 60 и 70 щ. долара за барел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във